Κομοτηνή: Πρακτική στο πλευρό των ηλικιωμένων

Array

Από τη Δράμα στην Κομοτηνή και στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης η Ελένη Παναγιωτίδου κάνει την πρακτική της στο 1ο ΚΑΠΗ της Κομοτηνής και παρατηρεί όλα όσα αλλάζουν στις συμπεριφορές και στη διάθεση των ηλικιωμένων τα χρόνια της κρίσης.

«Όταν βγαίνεις στην πράξη διαπιστώνεις ότι είναι πολλή «ζόρικη» η ζωή» δηλώνει σημειώνοντας «βλέπουμε διάφορες δύσκολες περιπτώσεις. Οι ηλικιωμένοι σήμερα αντιμετωπίζουν πολλά βιοποριστικά προβλήματα. Καταθέτουν πολλοί αιτήσεις για τα διάφορα επιδόματα Πρόνοιας, για τα τρόφιμα που δίδονται ή για την ξυλεία.»

Στα δύο ΚΑΠΗ που λειτουργούν έχουν βρει κι ένα διαφορετικό «καταφύγιο» για να ξεχνιούνται κι εκείνοι λίγο από την καθημερινότητά τους, καθώς έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στα Τμήματα των Καλλιτεχνικών, της Χορωδίας και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις. «Είναι ευτυχισμένοι;» ρωτάμε την νεαρή κοινωνική λειτουργό «δεν ξέρω» απαντά και σπεύδει να σημειώσει «σίγουρα πάντως το παλεύουν, αφού έρχονται και απευθύνονται σε κάποια κοινωνική υπηρεσία, σίγουρα το παλεύουν.»

Προσπαθεί να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα, διαπιστώνοντας, μέρα τη μέρα, ότι η αρχική επιλογή που έκανε είναι σωστή. «Οι δυσκολίες δεν με πτοούν. Πιστεύω αν έχεις διάθεση για βοήθεια και για δουλειά, μπορείς να βρεθείς στο πλευρό ανθρώπων που σε χρειάζονται και να σταθούν ξανά στα πόδια τους».

«Πώς κρίνετε το κοινωνικό δίχτυ που υπάρχει για τα Άτομα της Τρίτης Ηλικίας στη χώρα μας;» ρωτάμε τη νεαρή μέλλουσα κοινωνική λειτουργό «γίνεται δουλειά από τους δήμους και την Περιφέρεια, στις δομές που έχουν δημιουργήσει και στα προγράμματα που υλοποιούν στηρίζονται οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη» απαντά.

Στο ίδιο έτος μ’ εκείνη ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στο ίδιο Τμήμα και κάνουν πρακτική, άλλα 89 άτομα. Βρίσκονται σε σχολεία, ιατρικά κέντρα, ΚΑΠΗ και άλλες δομές με την ελπίδα να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους. «Παρά το γεγονός ότι είναι όπως είναι τα πράγματα στη χώρα μας, πιστεύω πώς αν θέλεις κάτι, πάντα βρίσκεις διέξοδο.» δηλώνει η νεαρή Ελένη και σπεύδει να βρεθεί στο πλευρό του επόμενου ηλικιωμένου που πλησιάζει το γραφείο της.
Φώτο:Ηλικιωμένος στους δρόμους της πόλης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος