Κομοτηνή: Πρόγραμμα αντιμετώπισης μεταδοτικών ασθενειών

Array

Επιδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιτήρηση και αντιμετώπιση τεσσάρων μεταδοτικών ασθενειών με εμβολιασμούς υλοποιεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σύμφωνα με απάντηση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου σε επερώτηση που κατέθεσε ο Π/Σ της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Χρήστος Τρέλλης. Πρόκειται για τις μεταδοτικές ασθένειες: 1. αφθώδη πυρετό 2. οζώδη δερματίτιδα 3. ευλογιά προβάτων 4. και πανώλη μικρών μηρυκαστικών.

Κομοτηνή: Πρόγραμμα αντιμετώπισης μεταδοτικών ασθενειών
Ο κος Χρήστος Μέτιος, έχει εκδώσει απόφαση για τον ορισμό Διαρκούς Ζώνης Αυξημένης Επαγρύπνισης

Ταυτόχρονα, η Κτηνιατρική Υπηρεσία Έβρου, όπως είπε στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση ο κος Μέτιος, έχει εκδώσει απόφαση για τον ορισμό Διαρκούς Ζώνης Αυξημένης Επαγρύπνισης. Η ζώνη αυτή εκτείνεται σε απόσταση 10 χλμ. παράλληλα με τα ελληνοτουρκικά σύνορα και έχει σκοπό την προστασία των αιγοπροβάτων. Η προστασία επιχειρείται να επιτευχθεί με: 1. με καταγραφή των κτηνοτροφικών μονάδων και του αριθμού των ζώων, 2. με εξετάσεις στα ζώα 3. με έλεγχο των ζώων πριν τη μετακίνησή τους εκτός ΠΑΜΘ 4. με ενημέρωση των κτηνοτρόφων 5. με τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας (προστασίας απέναντι στις ασθένειες) και 6. και με απαγόρευση της βόσκησης δίπλα στον ποταμό Έβρο.

Αναφορά στους πλημμυροπαθείς αγρότες των Δήμων Τοπείρου και Χρυσούπολης
Σε άλλη επερώτηση με την οποία ο κος Τρέλλης ζητούσε την απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου μισθωμένων αγροτεμαχίων για τους πλημμυροπαθείς αγρότες των Δήμων Τοπείρου και Χρυσούπολης ο περιφερειάρχης εξήγησε ότι το Δήμο Νέστου στην Καβάλα, ο ΕΛΓΑ έκανε αναγγελίες ζημιών. Έχουν γίνει ήδη 1500 δηλώσεις και ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις. Τα πορίσματα αναμένονται μετά από 2 μήνες. Στο Δήμο Τοπείρου στην Ξάνθη, ο ΕΛΓΑ έκανε αναγγελίες. Είναι στο στάδιο των δηλώσεων των ζημιών και θα ακολουθήσουν εκτιμήσεις. Τέλος όσον αφορά στα ακίνητα, η διαχείριση, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, ανήκει στο αρμόδιο Υπουργείο. «Ο αντίστοιχος νόμος δεν προβλέπει μη καταβολή τιμήματος σε περίπτωση καταστροφών φυτικού ή ζωικού κεφαλαίου από φυσικές καταστροφές, συνεπώς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι μια πρόταση τροποποίησης του νόμου.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος