Κομοτηνή – Σ. Δημητριάδης: Η μεταλλευτική δραστηριότητα θα είναι δυσφήμιση για τον τόπο

Το θέμα της μεταλλευτικής δράσης στην ανατολική Χαλκιδική είναι γνωστό πάρα πολλά χρόνια. Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με την νέα σύμβαση που υπογράφτηκε; ρωτήσαμε τον ομότιμο καθηγητή γεωλογίας, τον κο Σαράντη Διαμαντή με αφορμή την συμμετοχή του σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για το ίδιο θέμα.“Πολλά πράγματα χειροτερεύουν την κατάσταση στην περιοχή με την έννοια ότι η εταιρεία πια αποκτά δικαιώματα που υπερβαίνουν εκείνα τα οποία θα πρέπει να έχει μια ξένη εταιρεία που έρχεται και εργάζεται στην Ελλάδα” απάντησε ο καθηγητής.

Κομοτηνή – Σ. Δημητριάδης: Η μεταλλευτική δραστηριότητα  θα είναι δυσφήμιση για τον τόπο
Φώτο αρχείο ΕΡΤ

Μιλώντας σήμερα (2-4-2021) στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” τόνισε, όσον αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις: “Μείωση της επιφανειακής κατάληξης από τα απόβλητα. Αφυδατώνονται λίγο περισσότερο από ότι προβλέπονταν, θα εναποτίθενται ως ρευστή πάστα, αλλά πιο σταθερή, περιορίζει την επιφάνεια όπου εναποτίθενται τα απόβλητα και ένα μεγάλο μέρος θα χρησιμοποιηθεί για να γεμίσουν οι στοές, αυτό σημαίνει ότι και τα χημικά θα γυρίσουν στο βάθος και θα επηρεάσουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής”.

Σύμφωνα με τον κο Σαράντη Δημητριάδη “Η εταιρεία δεν μένει μόνο στην Χαλκιδική… Όσο βαθύτερα πηγαίνει, τόσο θα χειροτερεύουν τα αποτελέσματα, καθώς τα κοιτάσματα είναι θειούχα, εννοούμε μεταλλεύματα που προκαλούν την λεγόμενη όξινη απορροή, που προσβάλει τον υδροφόρο ορίζοντα και επιφανειακά και σε βάθος και καταστρέφει τους υδροφορείς”.

Για να καταλήξει λέγοντας ότι “κάποια Αρχή για να αποδεχθεί μια τέτοια δραστηριότητα έντονη στην περιοχή θα πρέπει να είναι απελπισμένη ότι δεν υπάρχει άλλη αναπτυξιακή δραστηριότητα στην περιοχή, η μεταλλευτική δραστηριότητα δρα ανταγωνιστικά σε όλες τις άλλες δραστηριότητες της περιοχής, καταλαμβάνει χώρο, έχει αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον, στον αέρα, στο νερό, δυσφημεί μια περιοχή”.

Καταλήγοντας με την προτροπή προς τους φορείς και τις Αρχές του τόπου “Να το σκεφτούν πάρα πολύ πριν πάρουν την απόφαση”.

Συνέντευξη -κείμενο: Μαρία Νικολάου φώτο: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος