Κομοτηνή: Στροφή στη θέρμανση με ξυλεία – Αυξάνονται οι πωλήσεις ξυλόσομπων

«Στροφή» στη θέρμανση με τη χρήση ξυλείας σημειώνεται τα τελευταία δεκατρία (13) χρόνια στη Ροδόπη. Έτσι, κάθε χρόνο πωλούνται εκατοντάδες ξυλόσομπες.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οδήγησε πολλούς στην χρήση ξυλείας. Έτσι, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εγκατέλειψαν τα καλοριφέρ και στράφηκαν στην αγορά ξυλόσομπας έχοντας νωπές αναμνήσεις από τα παιδικά τους ακόμη χρόνια, όταν αποτελούσε τη μόνη επιλογή θέρμανσης για όλα σχεδόν τα νοικοκυριά. Ωστόσο, αυτή η «στροφή» δεν σημειώθηκε λόγω νοσταλγίας, αλλά ανάγκης, με το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται στα 1,55 ευρώ το λίτρο και το pellet στα 500 ευρώ.

Κομοτηνή: Στροφή στη θέρμανση με ξυλεία – Αυξάνονται οι πωλήσεις ξυλόσομπωνΈτσι, παρά το γεγονός ότι και η αγορά της ξυλείας είναι φέτος απλησίαστη, 250 ευρώ ο τόνος συν ΦΠΑ (πέρσι τέτοια εποχή πωλούταν 140 ευρώ και έφτασαν να πωλούνται και 180 ευρώ ο τόνος) εξακολουθούν οι κάτοικοι της περιοχής, τόσο στους οικισμούς, όσο και στην Κομοτηνή να αγοράζουν ξυλόσομπες.

Μια ξυλόσομπα σε πέντε ώρες κατασκευάζει τεχνίτης στην Κομοτηνή θέλοντας να προλάβει την αυξημένη ζήτηση δεν σταματά λεπτό να εργάζεται με τους συνεργάτες του. «Ο κόσμος τα τελευταία χρόνια στράφηκε στην αγορά της ξυλόσομπας αναζητώντας φθηνότερες λύσεις» δήλωσε στο ertnewsdev.oryx.gr και σημείωσε ότι πρόβλημα φέτος αποτελεί η προμήθεια σίδερου, καθώς στην Ελλάδα το αγοράζουν 2,50 ευρώ το κιλό και στη γειτονική Βουλγαρία οι συνάδελφοί του 1,5 ευρώ, διαφορά που ανεβάζει το κόστος κατασκευής μαζί και την τιμή πώλησης. «Είναι ακριβότερη από τη γειτονική Βουλγαρία, ωστόσο, οι ελληνικές είναι καλύτερης κατασκευής είπε» και σημείωσε ότι ανάλογα με το βαλάντιο του πωλείται από 35 ευρώ έως 450 ευρώ.
Μάλιστα όπως σημειώνει δεν είναι λίγες οι νοικοκυρές που αξιοποιούν την ξυλόσομπα για την παρασκευή, ψήσιμο- μαγείρεμα, του φαγητού, ταυτόχρονα με τη θέρμανση. «Οι περισσότεροι στρέφονται προς την ξυλόσομπα, ωστόσο, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί δεν είναι λίγες οι καταστροφές που έχουν γίνει σε σπίτια μετά από πρόκληση πυρκαγιάς» ανέφερε ο έμπειρος τεχνίτης προτρέποντας για καλή τοποθέτηση των υπολοίπων εξαρτημάτων (π.χ. μπουριά), αλλά και καλό καθαρισμό- επιδιόρθωση της καπνοδόχου πριν το άναμμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος