Κομοτηνή: Το πόρισμα για την πυρκαγιά στην ΒΙΠΕ

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων και του Διευθυντή, καθηγ. Σ. Ραψομανίκη που κατέθεσε στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης για το ατύχημα πυρκαγιάς της 30/8/2018 στην εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών στην ΒΙΠΕ.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η πυρκαγιά διήρκεσε 45 λεπτά. Μετά την κατάσβεσή της κλήθηκαν από την υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και την αντιπεριφέρεια Ροδόπης να διεξάγουν μετρήσεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας των κατοίκων στους εγγύς της ΒΙΠΕ Οικισμούς.

«Η διάρκεια της φωτιάς δεν μας έδωσε χρόνο να εγκαταστήσουμε δειγματολήπτες συλλογής αερίων και ατμοσφαιρικών σωματιδιακών ρύπων. Έτσι, φέραμε σε πέρας δειγματοληψία εδαφών, κατάντι της φωτιάς, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο άνεμος είχε διεύθυνση ΒΒΑ-ΒΑ και η έντασή του ήταν ~ 5m/s. Η δειγματοληψία έλαβε χώρα την ημέρα του ατυχήματος (30/8/2018) στους οικισμούς Φύλακας και Αμάραντα» αναφέρει στο πόρισμα του ο υπεύθυνος καθηγητής.

Κοσκίνισμα για την ανάλυση του εδάφους
Τα δείγματα μεταφέρθηκαν άμεσα στο εργαστήριο, έγινε κοσκίνισμα τους ώστε να αναλυθεί το δείγμα του εδάφους με διάμετρο κόκκων μικρότερη των 75 ml, όπως γίνεται με τη μέθοδο και τα πρότυπα του:NIST (National Institute of Standards Technologym of the USA). Τα αποτελέσματα συγκεντρώσεων των 40 απολυθέντων στοιχείων έδειξαν ότι δεν στοιχειοθετείται επιρύπανση των εδαφών από την φωτιά σε αποθήκη της εταιρίας SUNLIGHT διότι, όπως τονίζεται στο έγγραφο του εργαστηριού, και τα 40 στοιχεία εμφανίζουν τιμές συγκέντρωσης υποβάθρου, όσον αφορά τις παγκόσμιες τιμές αφθονίας τους αλλά και τις τιμές από τους χάρτες του FOREGS (Forum of European Geophysical Societies.)

Τι δήλωσε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αν.Μ.Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, σημειώνει ότι: «Κατά την ανάλυση των δειγμάτων τα οποία ελήφθησαν από επιφανειακά χώματα στο τόξο επιρροής του πλουμίου της φωτιάς από το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης δεν βρέθηκε καμία επιρύπανση.» Μάλιστα ο κος Χουβαρδάς δεν παραλείπει να ευχαριστήσει θερμά τον καθηγητή κ. Σπύρο Ραψομανίκη για την άμεση ανταπόκριση του και την επιστημονική του καθοδήγηση, «μιας και μέλημα της υπηρεσίας μας είναι η υπεύθυνη καθοδήγηση του κοινού, η διασφάλιση της Δημόσια Υγείας μετά από ένα συμβάν, καθώς και η διαφύλαξη του φυσικού Περιβάλλοντος.»
Φώτο: Πυρκαγιά στην Sunlight ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος