Κομοτηνή: Ξενώνας Ανακουφιστικής Φροντίδας για τους καρκινοπαθείς

Τη δημιουργία Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου δρομολογεί η αντιπεριφερεια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, όπου θα βρίσκουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

«Έχουμε έρθει σε επαφή με αντίστοιχο ξενώνα στην Κύπρο, είμαστε σε επικοινωνία με τη διευθύντρια. Θα είναι το 57ο Παγκοσμίως και είναι για εμάς μεγάλο στοίχημα» είπε. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα επιλεγεί για τη φιλοξενία – λειτουργία μια πόλη που θα βρίσκεται στο κέντρο της αν.Μ.Θ., «βολική», όπως είπε, «για όλους». Σύμφωνα με τον κο Μωϋσιάδη «Υπάρχει διάθεση από όλους να δημιουργηθεί ο ξενώνας ανακουφιστικής φροντίδας», καθώς, όπως ανέφερε στην Περιφέρεια αν.Μ.Θ. τα ποσοστά καρκίνου είναι υψηλά. «Θα πρέπει να το δούμε όλοι, να δώσουμε ως πολιτεία το μήνυμα σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες ότι είμαστε δίπλα τους και να τους δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας. Μέσα στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουν.»

Κομοτηνή: Ξενώνας Ανακουφιστικής Φροντίδας για τους καρκινοπαθείς
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας

Επίσης, σημείωσε ότι στόχος είναι σε κάθε ΠΕ να υπάρχει και ένα Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης των καρκινοπαθών, όπου θα μπορούν να απευθύνονται οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειές τους, να ενημερώνονται και να υποστηρίζονται ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ταχεία αύξηση των των περιστατικών αλτσχαϊμέρ και άνοιας. «Οι ηλικίες των ασθενών είναι ολοένα και πιο μικρές» είπε και επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν ιατρεία αλτσχάϊμερ και άνοιας, να μπορεί δηλαδή ο ασθενής εγκαίρως να περνά μέσα από τα συγκεκριμένα τεστ, «γιατί», όπως είπε, «η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη». Στόχος, να υπάρξουν έγκαιρα τεστ και αποτελέσματα, άρα διάγνωση και αντίστοιχη αγωγή. Στο ερώτημα, πού θα λειτουργήσουν; Ο κος Μωϋσιάδης σημείωσε ότι στόχος είναι να λειτουργήσουν «Ή εντός των νοσοκομείων, ή εκτός σε κάποιο άλλο χώρο που μπορεί να διαθέσουν οι Δήμοι, η Περιφέρεια ακόμη και η Μητρόπολη». Παράδειγμα τέτοιο αποτελεί το Κέντρο Ημέρας άνοιας που άνοιξε στην Αλεξανδρούπολη, όπου ο χώρος είναι της Μητρόπολης.

Τέλος, σημείωσε τον βασικό ρόλο της πρόληψης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν όλοι οι φορείς ότι «οφείλουμε να καθίσουμε σε ένα κοινό τραπέζι και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ό,τι στοιχεία έχει ο καθένας ώστε να συν-δράμουμε ανάλογα ο καθένας από τη δική του θέση σε μια προσπάθεια ενημέρωσης, πρόληψης, ευαισθητοποίησης και στήριξης των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων» για να επισημάνει ότι δεν υπάρχει μεταξύ τους σχέση ανταγωνιστική. «Όλοι μαζί», είπε, «με αλληλοκάλυψη μπορούμε να έχουμε το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα κι αυτός είναι ο στόχος μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος