Κομοτηνή:13-4-2019 Ειδήσεις

Πρωτογενής Τομέας
Άνοιξε η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο
Κομοτηνή:13-4-2019 ΕιδήσειςΜετά την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και τη Νότιο Αφρική, άνοιξε επίσημα η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο, καθώς έλαβε την τελική έγκριση της αρμόδιας Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας (SENASA). Είχε προηγηθεί αίτημα, που απέστειλε το Φεβρουάριο του 2015 η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής), ζητώντας πρόσβαση του ελληνικού ακτινιδίου στην αγορά της Αργεντινής και την υποβολή σχετικού φακέλου με όλη την τεχνική τεκμηρίωση.

Μόλις το τελευταίο διάστημα ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του φακέλου, καθώς και οι απαιτούμενες διοικητικές διαδικασίες. Η επίσημη απάντηση ήρθε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες και, πρακτικά, μια νέα αγορά είναι διαθέσιμη στους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς. Οι ενδιαφερόμενοι εξαγωγείς μπορούν να απευθύνονται στις υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου του ΥπΑΑΤ για τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων που αφορούν στην εξαγωγή. Ανάλογα αιτήματα πρόσβασης ελληνικών φρούτων έχουν κατατεθεί και προς άλλες Τρίτες Χώρες, όπως Κορέα, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βραζιλία και Ταϊβάν για ακτινίδια, πυρηνόκαρπα, επιτραπέζια σταφύλια και εσπεριδοειδή, από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ και αναμένονται σχετικές απαντήσεις.

Ακατάλληλα όστρακα
Κομοτηνή:13-4-2019 ΕιδήσειςΣυνολικά, οι Λιμενικές αρχές σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κατάσχεσαν τις τελευταίες τριάντα μέρες, 7.828 kg οστράκων, τα οποία προορίζονταν να διοχετευτούν στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης, τα όστρακα είναι ιδιαίτερα ευπαθή ως προς συντήρηση τους και επικίνδυνα όταν δεν προέρχονται από επιτρεπόμενες ζώνες αλιείας ή καλλιέργειας. Την Τετάρτη 27-03-2019, τις πρώτες πρωινές ώρες, στο Συνοριακό Σταθμό Νυμφαίας εντοπίστηκαν σε φορτηγό ψυγείο 380 kg τελίνες (Donax trunculus). Έπειτα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ και του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης, διαπιστώθηκε ότι τα όστρακα δεν είχαν την κατάλληλη επισήμανση και επιστράφηκαν στην εγκατάσταση προέλευσης, στη Βουλγαρία.

Αντιδρά ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης
Κομοτηνή:13-4-2019 ΕιδήσειςΤο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, σε έκτακτη συνεδρίασή του, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στη δημοσιευθείσα στον τοπικό τύπο καταγγελία του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής και του συλλόγου των εργαζομένων του, κατά της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης, «η οποία», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ., « με αβάσιμους ισχυρισμούς πλήττει βάναυσα το κύρος και την προσωπικότητα της εισαγγελικής λειτουργού.» Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «Η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ροδόπης, από την πρώτη χρονιά που διορίσθηκε και υπηρετεί στο Πρωτοδικείο Ροδόπης το 2014, με ιδιαίτερη ευαισθησία προσέγγισε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιφορτίσθηκε προσωπικά με το έργο της προστασίας εγκαταλελειμμένων και κακοποιημένων παιδιών. Στην προσπάθειά της αυτή χρεώθηκε και το έλλειμμα κρατικής πρόνοιας και υποδομής για κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα παιδιά τόσο σε επίπεδο δομών υποδοχής και φροντίδας, όσο και σε επίπεδο καθορισμού αρμοδιότητας των αναγκαίων φορέων.» Από τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μας εκ μέρους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης, από το έτος 2014 μέχρι και σήμερα, δηλαδή σε χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών, στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής νοσηλεύθηκαν οκτώ (8) συνολικά παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων από 2-3 ημέρες. «Αυτή είναι πραγματική κατάσταση σχετικά με τα παιδιά, των οποίων την ιατρική εξέταση και εισαγωγή στο Νοσοκομείο διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ροδόπης και αποδίδεται από δημοσιεύματα ως «σωρεία περιπτώσεων».

Ο Στάθης Γιαννακίδης στην Άτυπη Υπουργική Σύνοδο για την Πολιτική Συνοχής
Κομοτηνή:13-4-2019 ΕιδήσειςΟι μελλοντικοί πόροι της πολιτικής για τη συνοχή στην ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού ενώ για τις θεματικές προτεραιότητες, αυτές θα πρέπει να καθορίζονται σε περιφερειακό επίπεδο προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Αυτό σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθης Γιαννακίδης στην άτυπη Υπουργική Σύνοδο για την Πολιτικής Συνοχής, που έλαβε χώρα στο Βουκουρέστι στις 11 και 12 Απριλίου.
Κατά την παρέμβασή του ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρός υποστηρικτής της πολιτικής συνοχής, καθώς αυτή η πολιτική απέδειξε τη σημασία και την αναγκαιότητά της με την πάροδο των ετών και συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επισήμανε, επίσης, ότι η πολιτική συνοχής κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης μείωσε τις επιπτώσεις και γι’ αυτό το λόγο, τόνισε: «μια πιθανή μείωση των κονδυλίων για την πολιτική συνοχής οδηγεί σε λιγότερη χρηματοδότηση για τα κράτη μέλη που την χρειάζονται περισσότερο».
Αναφορικά με τους πόρους για τη συνοχή, υπογράμμισε: «Η θέση μας είναι ότι οι μελλοντικοί πόροι της πολιτικής για τη συνοχή θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο» ενώ για τις θεματικές προτεραιότητες ανέφερε ότι αυτές θα πρέπει να καθορίζονται σε περιφερειακό επίπεδο προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, και 4 Ελληνικών Πανεπιστημίων μεταξύ των οποίων και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Κομοτηνή:13-4-2019 ΕιδήσειςΟ Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς και οι πρυτανικές αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης υπογράφουν, την προσεχή Δευτέρα, μνημόνιο συνεργασίας για την ανάληψη κοινών δράσεων με στόχο την κατάρτιση και προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των φοιτητών και αποφοίτων των Γεωτεχνικών Σχολών της χώρας μας. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, τη μακροπρόθεσμη αξιοποίηση των νέων μεγάλων δημόσιων μετρητικών υποδομών παρατήρησης της Γης που δημιουργούνται από το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ. Το Μνημόνιο αφορά, για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τη Σχολή Γεωπονίας και Δασολογίας και κυρίως το υπαγόμενο σε αυτήν Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα, αλλά και καθηγητές-ερευνητές από άλλα Τμήματα, καθώς το αντικείμενό του καλύπτει όλο το εύρος των γεωργικών και γεωτεχνικών επιστημών και τη μελέτη θεμάτων σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα που υπάγονται στις ως άνω επιστήμες καθώς και στις επιστήμες της πληροφορικής.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Απολογισμός «Εμείς η Πόλη»
Κομοτηνή:13-4-2019 Ειδήσεις«Στο παρά πέντε της λήξης της θητείας μας αυτής, οφείλαμε, όπως κάθε πολιτικός οφείλει, να καταθέσουμε τον δικό μας απολογισμό. Τον απολογισμό των «πεπραγμένων» της παράταξης «Εμείς η Πόλης» για την πενταετία που ολοκληρώνεται τον προσεχή Αύγουστο, ούτως ώστε κάθε ένας εκ των σημερινών μας ακροατών και των πολιτών να είναι σε θέση να κρίνει τα πρόσωπα και το έργο μας.» είπε κάνοντας τον απολογισμό της η επικεφαλής της παράταξης κα Φελίνα Καζάκου σημειώνοντας « Ένα είναι βέβαιο, και είμαστε περήφανοι για αυτό, την ώρα που η διοίκηση του Δήμου τοποθετούσε τις προτάσεις μας στα συρτάρια ή στο αρχείο κάποιο υπολογιστή, εμείς με τα ελάχιστα μέσα που είχαμε, δημιουργήσαμε παρακαταθήκη για το μέλλον. Μια ατζέντα πολιτικών ενεργειών που θα είναι χρήσιμη στην επόμενη διοίκηση.» Σημειώνοντας παράλληλα πως αισθάνεται «την απόλυτη ικανοποίηση για την θητεία μας αυτή και θέλω να ευχαριστήσω όλους του συνεργάτες και συνοδοιπόρους αυτής της προσπάθειας.» Σύμφωνα με την κα Καζάκου «Η διοίκηση είχε την ευκαιρία να παράξει ουσιαστικό έργο και να αλλάξει την φυσιογνωμία της πόλης τόσο ως προς την καθημερινότητα αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές που έπρεπε να δημιουργηθούν σε μια πενταετία «κλειδί» για το Δήμο Κομοτηνής. Ο κος Πετρίδης και η ομάδα του δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες αλλά κυρίως στις ανάγκες των πολιτών, και το μοναδικό έργο που έχει σήμερα να εμφανίσει είναι η διαχείριση των οικονομικών του Δήμου.»
Συνεδριάζουν τα μέλη του ΔΣ Κομοτηνής
Κομοτηνή:13-4-2019 ΕιδήσειςΣυνεδριάζουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής στο Αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου στις 18 Απριλίου Πέμπτη στις 19.00. Η έγκριση ή μη σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Δ.Ι.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.) με τίτλο: “Υποστηρικτικές Ενέργειες Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Κομοτηνής στο πλαίσιο εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατ. Μακεδονίας Θράκης – Εφαρμογή μεθοδολογίας ορθής Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων σύμφωνα με την υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία – Λειτουργική αναβάθμιση συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών ή και άλλων προϊόντων κατά την έννοια του Νόμου 2939/2001 και βελτίωση μεθοδολογίας Διαχείρισής τους” θα απασχολήσει μεταξύ άλλων τα μέλη του συμβουλίου.
Ο επικεφαλής της “Κοινωνίας Πολιτών”, κ. Γιάννης Γκαράνης
Κομοτηνή:13-4-2019 ΕιδήσειςΣυνεχίζοντας τις επαφές του με φορείς της περιοχής μας ο επικεφαλής της “Κοινωνίας Πολιτών”, κ. Γιάννης Γκαράνης, συνοδευόμενος από μέλη της παράταξής του, συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, παρουσία και των Αντιπρυτάνεων, κ. Ζωής Γαβριηλίδου και κ. Μαρίας Μιχαλοπούλου.
Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν εκτενώς ζητήματα, που αφορούν στη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας, αλλά και στις σχέσεις του με την τοπική κοινωνία. Ο κ.Γκαράνης επεσήμανε ότι για τον Δήμο Κομοτηνής το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους πιο στενούς αναπτυξιακούς και κοινωνικούς εταίρους του. Και ότι έχει εδραιωθεί μια εξαιρετική και διαρκής συνεργασία, η οποία βασίζεται σε στέρεες βάσεις και επεκτείνεται χρόνο με το χρόνο, σταθερά και αποτελεσματικά, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των φοιτητών. Τόνισε δε, ότι πρόθεση του ίδιου και της παράταξής του συνολικά είναι αυτή η άριστη συνεργασία να συνεχιστεί και να επεκταθεί και επί της δικής του διοίκησης.
Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις τόνισαν με τη σειρά τους τη σπουδαιότητα της συνεχούς ανάπτυξης δεσμών συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο και στο Πανεπιστήμιο και εξέθεσαν αναλυτικά τον σχεδιασμό των Πρυτανικών Αρχών για τη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας.

Ο Αντώνης Γραβάνης για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση
Κομοτηνή:13-4-2019 Ειδήσεις«Οι «προκάτ επιλογές» υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των παιδιών μας» υποστηρίζει ο Υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Αντώνης Γραβάνης μιλώντας για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. «Η απόφαση για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση βρήκε… προ εκπλήξεως τη διοίκηση του δήμου Κομοτηνής, η οποία οδηγείται στην εύκολη λύση των προκάτ νηπιαγωγείων…» αναφέρει ο κος Γραβάνης και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η «Σύμπραξη Προοπτικής» δεσμεύεται για: την αξιοποίηση των οικοπέδων στο 8ο δημοτικό σχολείο, για ανέγερση νέου νηπιαγωγείου με πόρους του ΕΣΠΑ, την αγορά οικοπέδων για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, την ολοκλήρωση μελετών για την ένταξη νέων έργων στο ΕΣΠΑ για ανέγερση νέων ή για την ανακατασκευή σχολικών μονάδων, την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων και την νομιμοποίηση των κτιριακών υποδομών και οικοπέδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μητρόπολη
Κομοτηνή:13-4-2019 ΕιδήσειςΤο απόγευμα της Τετάρτης, 17ης Ἀπριλίου , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων θα τελέσει την ακολουθία των Θυρανοιξίων Παρεκκλησίου ἐπ ὀνόματι του Ἁγίου Πορφυρίου στις εργατικές κατοικίες του Ἁγίου Στυλιανού Κομοτηνής.

Αστυνομικό δελτίο
Κινηματογραφική καταδίωξη και σύλληψη
Κομοτηνή:13-4-2019 ΕιδήσειςΠροχθές το απόγευμα, στην επαρχιακή οδό Συκορράχης – Σαπών, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, πραγματοποίησαν σήμα στάσης στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 33χρονος, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια το όχημα εισήλθε σε αγροτική οδό, όπου ο 33χρονος το ακινητοποίησε και επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε ότι ο δράστης μετέφερε με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες Σημειώνεται ότι η σχετική δικογραφία σε βάρος του 33χρονου περιλαμβάνει επίσης το αδίκημα της αντίστασης καθόσον αντιστάθηκε κατά την σύλληψή. Κατασχέθηκαν συνολικά ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μία (1) πλαστική βάρκα και το χρηματικό ποσό των 60 ευρώ.
Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων
Κομοτηνή:13-4-2019 ΕιδήσειςΤο Δ.Σ. της Ένωσής Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης διοργανώνει την 25η ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 19:00΄ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Κομοτηνής ( 2ο Όροφος ).
Συνελήφθη 45χρονος ημεδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη χθες το πρωί σε Επαρχιακή Οδό του νομού Ξάνθης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Εχίνου, 45χρονος ημεδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης και ευρισκόμενος υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Αθλητικά
Χρυσό μετάλλιο
Κομοτηνή:13-4-2019 ΕιδήσειςΜε το χρυσό μετάλλιο επέστρεψε από το πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα, ο Κομοτηναίος αθλητής Χρήστος Τζουρτζουκίγια. Πρόκειται για τον 18χρονο μαθητή του 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής, ο οποίος κατάφερε την μεγάλη αυτή διάκριση.
Ο δεύτερος αγώνας Beer Run στην Ελλάδα
Ο δεύτερος αγώνας Beer Run στην Ελλάδα πραγματοποιείται στην Κομοτηνή. Διοργανώνεται και πάλι από την ομάδα των BEERunners Komotinis σε συνεργασία με την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης και τον Σύλλογο ατόμων με αναπηρία «Ηρόδικος» αύριο στις 12:00, στην Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης στην βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής.

Καιρός
Κομοτηνή:13-4-2019 ΕιδήσειςΝεφώσεις με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος