Κομοτηνή:Ο έρωτας στην διαχρονικότητα του στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας

O Έρωτας, η μεγάλη κυρίαρχη δύναμη του σύμπαντος και της ζωής στροβιλίζεται αέναα μέσα στους αιώνες. Αυτός ο… στροβιλισμός φιλοξενείται στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας αύριο Σάββατο στις εννέα το βράδυ. Αλκαίος, Σαπφώ, Αρχίλοχος κι οι άλλοι λυρικοί ποιητές, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αριστοφάνης αλλά και Πλάτωνας που αποκαλύπτει τον έρωτα ως την ενέργεια που είναι και ακόμα Ησίοδος που η μυθολογική του γλώσσα καταδεικνύει ότι ο έρωτας δεν είναι άλλος από την γενεσιουργό αιτία που κάνει το σύμπαν να γυρίζει παρουσιάζονται στο κοινό.

Κομοτηνή:Ο έρωτας στην διαχρονικότητα του στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας«Είναι μια δουλειά η οποία περιλαμβάνει αρχαία κείμενα με θέμα το έρωτα τα οποία, όμως, έχουν συνδεθεί με μουσικές που είναι πιο σύγχρονες στο Ελληνικό τραγούδι. Μελετώντας τους στίχους φαίνεται αδιάλειπτη η παρουσία του έρωτα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα,» δηλώνει η Άννα Μαχαιροπούλου, σκηνοθέτης της παράστασης και σημειώνει ότι το ύφος και το στυλ μπορεί να έχουν κάποιες μεταβολές, αλλά η πορεία και η συνέχεια παραμένει, τόσο ως θέμα, όσο και ως ματιά. «Είναι μια ματιά Ελληνική, είναι η ματιά που βγάζει ο τόπος που ζούμε.»

Άγχος για την εμφάνιση στο αρχαίο θέατρο

Κομοτηνή:Ο έρωτας στην διαχρονικότητα του στο αρχαίο θέατρο της ΜαρώνειαςΜε τα παιδιά του Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής εργάστηκαν τους τελευταίους δύο μήνες πάνω στα αρχαία κείμενα, χωρίς να δυσκολευτούν, καθώς υπήρχε από  πέρσι μια προεργασία και μια οικειότητα. «Την αρχαία ελληνική φιλολογία την λατρεύω. Ασχολήθηκα με πολύ μεγάλη χαρά κι αγάπη. Περισσότερη δυσκολία ήταν να κρατηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην απόδοσή τους με το σημερινό τραγούδι. Ελπίζω ότι καταφέραμε να κρατήσουμε μια ισορροπία με ένα αποτέλεσμα καλό γι αυτόν που το βλέπει.» δηλώνει η Άννα Μαχαιροπούλου σημειώνοντας πόσο σημαντική ήταν η μουσική επιμέλεια του Γιώργου Εφραιμίδη με τους μουσικούς του, αλλά και η συμμετοχή του Γιώργου Κελεσίδη σ΄αυτή την προσπάθεια. «Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο, μπορούμε έτσι να συνεργαστούμε καλύτερα» δηλώνει για το κλίμα που επικράτησε στην συνεργασία χωρίς να κρύβει το άγχος που συντροφεύει όλους για την εμφάνισή τους στο αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας.

…Και ο δρόμος του Πλάτωνα

«Άγχος για όλους ευτυχώς. Αντιμετωπίζουμε με δέος και σεβασμό, σχεδόν ιερότητα τον χώρο, τον λατρεύουμε και τον αγαπάμε πάρα πολύ. Θέλουμε να έχει ποιότητα η δουλειά μας για να είμαστε κι εμείς αυθεντικοί σ’ αυτό που κάνουμε.» δηλώνει η κα Μαχαιροπούλου και στέκεται στο κείμενο του Πλάτωνα σημειώνοντας με νόημα πως «Αν μπορέσουν να δουν οι θεατές πως αντιμετωπίζει τον έρωτα και την ψυχή, ότι είναι ένας δρόμος ανύψωσης ατομικής, τότε θα βγουν κερδισμένοι, θα είναι γι αυτούς ένα χρήσιμο μήνυμα από την παράσταση.»
Φώτο: Άννα Μαχαιροπούλου ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος