Κομοτηνή:Στην κορυφή της Ελλάδας

Array

Πήραν τα βουνά κι ανέβηκαν στον Όλυμπο. Κομοτηναίοι, φίλοι του βουνού, έμπειροι ορειβάτες, αλλά και όχι και τόσο έμπειροι, άνθρωποι όλοι τους με αγάπη στον αθλητισμό αποφάσισαν καλοκαιριάτικα να … «πάρουν τα βουνά» ανεβαίνοντας στην πρώτη κορυφή της Ελλάδας, στον Μύτικα του Ολύμπου. Έστησαν τη σημαία της αποστολής στα 2.918 μέτρα κάνοντας τον πρωτάρη της ορειβασίας, τον κ. Παλέ Φιντάνη ιδιαίτερα ευτυχισμένο.

«Η διαδρομή στα ψηλά διήρκεσε 2,5 μέρες. Δεν είχε προηγηθεί ιδιαίτερη προετοιμασία για τον Όλυμπο, αλλά ήμασταν όλοι δρομείς, ποδηλάτες, άνθρωποι με καλή φυσική κατάσταση, που θεωρείται απαραίτητη, όπως απαραίτητος είναι και κάποιος οδηγός για να σου δείχνει τα μονοπάτια. Αναγκαία και η κράτηση κρεβατιών στα καταφύγια της περιοχής για να μείνεις τα βράδια» δηλώνει ο κος Παλές σημειώνοντας και πάλι «Ξεκινήσαμε από το Λιτόχωρο, φτάσαμε στον Όλυμπο κι επιστρέψαμε στο Λιτόχωρο με τα πόδια. Συνολικά 2,5 μέρες ορειβασίας».

«Η κάθοδος είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι η ανάβαση» στην άποψη αυτή συμφωνεί και ο Κομοτηναίος ορειβάτης σημειώνοντας, όμως, πως αυτή η διαδρομή δεν κρύβει κινδύνους με εξαίρεση τα 180 τελευταία μέτρα για την κορυφή γιατί πέφτουν βράχοι από την άνοδο των ορειβατών που προπορεύονται. «Μέχρι εκείνο το σημείο δεν διατρέχεις κανένα κίνδυνο. Προσέχεις πάντα, αλλά με μια ευγένεια προς το βουνό, έτσι δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα».

Το βουνό έχει τους κανόνες του που πρέπει να σέβεσαι. Κανόνας απαράβατος για τους ορειβάτες. «Δεν αφήνεις σκουπίδια πουθενά! Τα κουβαλάς μαζί σου μέχρι την τελευταία στιγμή γι’ αυτό και το βουνό είναι πεντακάθαρο.»

Όσον αφορά στα συναισθήματα που συντρόφευαν την αποστολή της Κομοτηνής όταν έφτασε στην κορυφή; «Το να φτάσεις στην κορυφή της Ελλάδας σε γεμίζει με χαρά κι ικανοποίηση, με συγκίνηση. Μπορεί η κούραση να μην σ’ αφήνει να το χαρείς, αλλά το συναίσθημα που σε πλημμυρίζει είναι πολύ όμορφο.» δηλώνει ο κος Παλές και στο ερώτημα βουνό ή θάλασσα; Απαντά: « Ό,τι γίνεται με ασφάλεια και σεβόμενος τους κανόνες, μπορείς να το απολαύσεις. Το βουνό είναι σίγουρα μια ακόμη εναλλακτική.»
Φώτο:Φιδάνης Παλές Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος