Κομοτηνή: Στους πάγκους της ζωής

Array

Ο πάγκος της μιας δίπλα στον πάγκο της άλλης. Κι οι δυο μαζί αγγίζουν τα 130 χρόνια ζωής. Η κυρία Ειρήνη και η κυρία Γεωργία, Ρομά από την Ξάνθη, παρά τα χρόνια που σιγά –σιγά βαραίνουν την πλάτη τους στέκονται πίσω από τους πάγκους στις λαϊκές αγορές ενισχύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τον οικογενειακό προϋπολογισμό των σπιτιών τους.

«Είμαι 67 ετών, δεν παίρνω σύνταξη και παρά το γεγονός ότι έχω πρόβλημα υγείας, δεν θέλω να ζητώ από τα παιδιά μου, οπότε είμαι αναγκασμένη να δουλεύω» δηλώνει η κα Ειρήνη. Πίσω από έναν πάγκο με ρούχα βλέπει τον κόσμο να περνά αλλά να μην στέκεται να αγοράσει. Σαράντα χρόνια στις λαϊκές, κάνει ταμείο και σημειώνει με λύπη «δεν κάναμε τίποτα! Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τις οφειλές μας. » Η πίκρα της ξεχειλίζει όταν σκέφτεται τα παιδιά της μετανάστες στην Γερμανία. «Μας ανάγκασαν να γίνουμε σκουπιδιάρηδες στην Γερμανία» δηλώνει σπεύδοντας να σημειώσει ότι «όλη μέρα όρθια, δεν μένουν ούτε δέκα ευρώ στην τσέπη».

Η κα Γεωργία την ακούει σκεφτική και κουνά το κεφάλι της. «Για το ψωμί μας δουλεύουμε μόνο» δηλώνει και σπεύδει να σημειώσει ότι η απογοήτευσή της είναι μεγάλη γιατί σκέφτεται τα παιδιά της στο εξωτερικό. «Μετανάστευσαν για να πληρώσουν τα χρέη κι εκεί άλλα χρέη δημιουργούνται» σημειώνει αγωνιώντας πιο πολύ για το αύριο. «Δεν παίρνω σύνταξη, πέθανε κι ο άντρας μου, βγαίνω στους πάγκους για δεκαπέντε ευρώ.»

Το παράπονο ξεχειλίζει. Ο ιδρώτας κυλά στο πρόσωπό τους. Τα άσπρα μαλλιά και των δυο μαρτυρούν σοφία και κούραση. «Ζούμε κουρασμένες» λένε και προσπαθεί η μια να δώσει κουράγιο στην άλλη.
Φώτο:Οι κυρίες Γεωργία και Ειρήνη Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος