Κομοτηνή: Ξεχασμένες ποικιλίες πεπονιού επιστρέφουν

Array

Ντόπιες ποικιλίες πεπονιού ξεπροβάλλουν δειλά –δειλά στα χωράφια της Ροδόπης. Πρόκειται για πεπόνια εξαιρετικής ποιότητας με σάρκα χρώματος ροζ που κατάφεραν να επιβιώσουν, διαιωνίζοντας τα κληρονομικά τους χαρακτηριστικά. «Μπορούν άνετα να ανταγωνίζονται τα κοινά υβρίδια» δηλώνει ο γεωπόνος Βασίλης Κοτσίλας για το πεπόνι της Ροδόπης που έχει το δικό του ξεχωριστό πορτοκάλι χρώμα.

Μια καλλιέργεια που λίγο έλειψε να χαθεί

Κομοτηνή: Ξεχασμένες ποικιλίες πεπονιού επιστρέφουν
Οι κ.κ. Τερζούδης και Κοτσίλας

Υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί στην Ροδόπη που εμπιστεύονται αυτή την ποικιλία. Γιατί; «Γιατί η ποιότητα είναι εξαιρετική, δεν μπορούν να την ανταγωνιστούν τα υβρίδια» απαντά ο κος Κοτσίλας σημειώνοντας «Το κόστος της καλλιέργειας είναι μεγάλο, προσπαθούν να βγάλουν ένα πονεμένο μεροκάματο. Το πεπόνι είναι μια καλλιέργεια που λίγο έλειψε να χαθεί λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής».

Στο Μεσοχώρι της Ροδόπης

Ο Κωνσταντίνος Τερζούδης καλλιεργεί πεπόνια στο Μεσοχώρι της Ροδόπης, σε μια Κομοτηνή: Ξεχασμένες ποικιλίες πεπονιού επιστρέφουνέκταση είκοσι στρεμμάτων. Γνωρίζει καλά τα υπέρ και τα κατά αυτής της προσπάθειας. Η τιμή τους δεν είναι καλή και η παραγόμενη ποσότητα μειωμένη. Δέκα χρόνια τώρα ασχολείται με την καλλιέργεια γιατί όπως λέει του αρέσει η ποικιλία αυτή. «Το πορτοκαλί πεπόνι είναι το πιο γευστικό, το πιο αρωματικό και το επιλέγω παρά το γεγονός ότι έχει πολύ δουλειά και λιγοστό κέρδος.» δηλώνει. Η συγκομιδή ξεκίνησε αυτές τις ημέρες και θα συνεχιστεί έως το τέλος του Αυγούστου με τους καταναλωτές να τα επιλέγουν στην αρχή δειλά και στη συνέχεια φανατικά!

Φώτο: Κ. Τερζούδης και Β. Κοτσίλας Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος