Κομοτηνή: Ζωή “μετ΄εμποδίων” για τους ανέργους της Κρίσης

Array

«Την υγειά μας να έχουμε» η ευχή που ακούγεται καθημερινά στις κουβέντες των δοκιμαζόμενων από την κρίση πολιτών. Ωστόσο, όταν κι αυτή ακόμη δεν υπάρχει, τότε προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας, η καθημερινότητα κάνει να «φαντάζει βουνό». Προβλήματα υγείας, αλλά και ανεργίας έχει να αντιμετωπίσει ο Χαλήλ Τσαούς. «Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε ενοίκιο, ούτε νερό, ούτε το λογαριασμό της ΔΕΗ» δηλώνει και παρουσιάζει την καθημερινότητα του: «κουτσά-στραβά ζούμε».

Ζει στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκεί, όλα αυτά τα χρόνια, βλέπει τις μέρες να περνούν και τις συνθήκες να δυσκολεύουν. Ο ίδιος εργαζόταν πολλά χρόνια ως χαμάλης, δουλειά που εγκαταλήφθηκε λόγω των σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων. Στο πλευρό του στέκει και ο νεαρός γιος του. «Τελείωσε το Γυμνάσιο, αλλά κάτι καλό δεν βρήκε να κάνει» δηλώνει και παρατηρεί ανήσυχος τους νέους της γειτονιάς του να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. «Δεν βρίσκουν δουλειά, αναγκάζονται να φύγουν.» λέει ο πατέρας κι ο γιος του σπάει τη σιωπή του και προσθέτει: «κι εγώ θα φύγω αν δεν βρω δουλειά, όλοι οι φίλοι μου μετανάστευσαν.»

Ο κος Χαλήλ Τσαούς δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα στη γειτονιά του που ζει χάρη στα επιδόματα της Πρόνοιας. «Η κάρτα αλληλεγγύης μας βοήθησε πολύ» δηλώνει και μοιράζεται τις δύσκολες μέρες της οκτάχρονης ανεργίας του. «Από τότε που αρρώστησα δεν έκανα μεροκάματο. Παντού χρωστάμε και δεν βλέπω να γίνεται κάτι που να αλλάξει προς το καλύτερο τη δική μας ζωή. Αν ήμουν καλά στην υγεία μου, θα έφευγα, τώρα φοβάμαι ότι θα αναγκαστεί να μεταναστεύσει ο γιος μου. Κι εκεί, όπως μαθαίνω, κάνουν ό,τι δουλειά βρίσκουν, τους δίνουν τις χειρότερες δουλειές». Ανησυχεί για το μέλλον κι αντιμετωπίζει τα προβλήματα του παρόντος στηριζόμενος στα επιδόματα της Πρόνοιας κι ελπίζει σε καλύτερες μέρες…
Φώτο:Χαλήλ Τσαούς Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος