Λαθροσυλλέκτες ξεριζώνουν ΑΦΦ ,θα εφαρμοσθεί η σχετική νομοθεσία προστασίας;

Μόλις 60.000 στρέμματα-το 20.000 καλλιεργούνται στο Άγιο Όρος- καλλιεργούνται στην Ελλάδα με Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά(ΑΦΦ), ενώ στόχος της πολιτείας μετά και το έντονο ενδιαφέρον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα ΑΦΦ,Βαγγέλη Αποστόλου, ο διπλασιασμός και γιατί όχι και ο τριπλασιασμός της καλλιεργούμενης έκτασης.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είναι δεύτερη σε βιοποικιλότητα χώρας την Ευρώπη και έχει 1.600 ενδημικά αυτοφυή Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά!

Αξίζει να σημειωθεί πως έχει καταγραφεί μεγάλη ζήτηση για Ελληνικά Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια και άλλα οργανοληπτικά συστατικά, από το ευλογημένο κλίμα της Ελλάδας!
«Μόνο το 0,1% εξάγουμε, ενώ ο στόχος που θέλει να πετύχει το υπουργείο είναι στο 5%», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρώην Δ/ντης του Κέντρου Δήμητρα Κομοτηνής, Κώστας Μπούντας.
Έσπευσε δε να προσθέσει πως το 96% των βοτάνων που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενα και μόλις το 4% Ελληνικά…
Τα εισαγόμενα βότανα προέρχονται από Κίνα, Ινδία και …Γερμανία…
«Στην Γερμανία φτάνουν τα Αρωματικά Φυτά δια μέσω της τεθλασμένης οδού, η οποία δεν είναι άλλη από τους λαθροσυλλέκτες- κυρίως Αλβανούς- που εισέρχονται στη Χώρα μας, δυστυχώς ξεριζώνουν τα αυτοφυή Αρωματικά και Φαρμακευτικά μας Φυτά-θυμάρι, ρίγανη, Δίκταμο, τσάϊ του Βουνού, από τις περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.
Προσπαθούν να ανακόψουν αυτό τη λαθροκλοπή, από τους Δασικούς Υπαλλήλους, τους Φύλακες και τους Εθελοντές, ωστόσο δεν είναι αρκετό…
Υπάρχει μεν Νομοθεσία που προστατεύει αυτόν τον πλούτο, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται…Θα κάνει κάποιος αρμόδιος κάτι;», αναρωτήθηκε καταλήγοντας ο κ. Μπούντας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος