Μ. Ταπατζάς: Απαραίτητες οι εργασίες καθαρισμού των αρδευτικών καναλιών

Μετρούν τις «πληγές» τους οι παραγωγοί μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και τις ζημιές που προκλήθηκαν ιδιαίτερα στον κάμπο του Νέου Σιδηροχωρίου. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, κυρίως βαμβάκι και σιτηρά, δέχθηκαν σε λίγα λεπτά της ώρας τόνους βρόχινου νερού με αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή και κατά πάσα πιθανότητα στο εισόδημα των καλλιεργητών.

Απαραίτητες οι Εργασίες καθαρισμού των αρδευτικών καναλιών
Την άμεση υλοποίηση έργων καθαρισμού στα αρδευτικά κανάλια της περιοχής από το Κόσμιο, το Καλαμόκαστρο, μέχρι και το Νέο Σιδηροχώρι επεσήμανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ροδόπης Μανόλης Ταπατζάς μιλώντας σήμερα Τρίτη 14 Ιουνίου στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” (14-6-2022). Όπως είπε, η τελευταία έντονη βροχόπτωση προκάλεσε ζημιές στα σιτηρά και στις βαμβακοφυτείες της περιοχής. «Ο χρόνος θα δείξει αν θα μπορέσουν οι πληγείσες περιοχές να ανακάμψουν και οι παραγωγοί να μην απολέσουν σημαντικό μερίδιο της παραγωγής τους» είπε ο κος Ταπατζάς.

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο και χρονίζει» είπε ο Περιφερειακός Σύμβουλος σημειώνοντας ότι «Ο κόσμος της περιοχής ασχολείται κατά κύριο επάγγελμα με τη γεωργία. Άρα, όπως είπε, όλοι θα πρέπει να δείχνουν το σεβασμό που απαιτείται σε αυτόν τον κόσμο». Μάλιστα σε αυτό το σημείο στάθηκε στο υψηλό κόστος της παραγωγής από τη μια και στο μειωμένο αγροτικό εισόδημα από την άλλη το οποίο, όπως είπε, φθίνει συνεχώς.

«Ως Τ.Α. θα πρέπει κατά κύριο λόγο να κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες, ώστε να δίνουμε μια βοήθεια ώστε το κόστος αυτό να κατέβει και το εισόδημα των αγροτών να ανέβει» είπε ασκώντας κριτική «Έχουμε μάθει να πιπιλίζουμε μια λέξη: «Κλιματική Αλλαγή» πάντα είχαμε μπόρες και πάντα είχαμε καταιγίδες, μπορεί τώρα να έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν θα διαφωνήσω. Είχα πει σε μια επερώτηση που είχα κάνει ότι η πρόληψη είναι σημαντικότερη της θεραπείας και έτσι είναι» είπε.
Χαρακτήρισε ακραίο το καιρικό φαινόμενο της Παρασκευής –υπήρξε συνδυασμός έντονης βροχόπτωσης και δυνατού αέρα- που είχε ως αποτέλεσμα τα σιτηρά να πέσουν στο έδαφος, «τα ξάπλωσε» ανάφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι με την έντονη βροχόπτωση που ακολούθησε δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο της Ροδόπης, σε μια έκταση από το Νέο Σιδηροχώρι έως το Καλαμόκαστρο μέχρι και τις λίμνες.
Παράλληλα, ο κος Ταπατζάς τόνισε ότι η παραγωγή των σιτηρών θα ήταν ούτως ή άλλως μειωμένη, λόγω της ανομβρίας που προηγήθηκε, «ήρθε και η έντονη βροχόπτωση και δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει» ανέφερε προσθέτοντας «Θεωρώ ότι πλέον επιδεινώθηκε το πρόβλημα, αυτό της μειωμένης παραγωγής σιτηρών και αν συνεχιστεί θα καλυφθούν με χόρτα».

Προέβλεψε δε ότι θα είναι μεγάλο το πρόβλημα και στην καλλιέργειά του βαμβακιού, «θα σαπίσουν τα φυτά» είπε αναφερόμενος στα σημεία εκείνα που κράτησαν τα χωράφια νερό. «Το πρόβλημα είναι η καταστροφή των φυτειών, άρα η μειωμένη παραγωγή, αλλά το ερώτημά μας είναι γιατί να συμβαίνει αυτό;» αναρωτήθηκα ο ΠΣ της Ροδόπης τονίζοντας: «Δεν είχαμε έντονη βροχή. Είχαμε το πρόβλημα της μη σωστής κατεύθυνσης των υδάτων μέσω των καναλιών προς τις λίμνες. Στο Νέο Σιδηροχώρι υπάρχει κανάλι που ξεκινά από το Κόσμιο. Ας γίνουν οι εργασίες καθαρισμού που πρέπει , Κόσμιο, Καλαμόκαστρο, Σιδηροχώρι. Να ξεκινήσουμε ανάποδα καθαρίζοντας από τις λίμνες προς τα πάνω, με αντίθετη φορά της ροής. Αμφιβάλω αν έχει καθαριστεί από τη δημιουργία του και μετά» τόνισε. Παράλληλα, σημείωσε ότι «Ο αγρότης ενδιαφέρεται να καλύψει με το εισόδημά του τις ανάγκες του. Δεν μπορεί πλέον να καλυφθεί, χρειάζεται να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να προχωρήσει στον καθαρισμό των καναλιών» σημείωσε και ασκώντας κριτική στην Περιφερειακή Αρχή σημείωσε «Εάν κάναμε κάθε χρόνο 20 χιλιόμετρα, θα τελειώναμε. Τα ίδια επισημάναμε και την προηγούμενη 4ετία, στη διοίκηση της Περιφέρειας που δεν είναι σημερινή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος