Μ. Βεζυριαννίδης: Μειωμένη η κίνηση στο χώρο των ζαχαροπλαστών

«Η κατάσταση στο χώρο μας ήταν πάντα δύσκολη, τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτές οι δυσκολίες έχουν αυξηθεί», δηλώνει ο Μιχάλης Βεζυριαννίδης, μέλος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών και Μπουγατσοποιών Νομού Ροδόπης. Τον τελευταίο χρόνο στα γνωστά προβλήματα έχουν προστεθεί και αυτά του κόστους της ενέργειας και των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών.

«Η τροφοδοσία για εμάς δεν έχει αλλάξει, ωστόσο, οι προμηθευτές μας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται πως αντιμετωπίζουν προβλήματα», δηλώνει ο κος Βεζυριαννίδης. Παράλληλα, σημειώνει ότι το κόστος μεταφοράς των πρώτων υλών από άλλες περιοχές αφήνει επίσης το “αποτύπωμά” του στις τιμές των προϊόντων.

«Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί μαζί και οι δυσκολίες απορρόφησης της ανόδου των τιμών από τους ίδιους τους επαγγελματίες»,  σημειώνει και μιλά για αύξηση του κόστους 10 έως 50%, εξαρτάται από το είδος της πρώτης ύλης χωρίς να αποκλείει φαινόμενα αισχροκέρδειας από εμπόρους που είχαν αποθηκευμένες τις πρώτες ύλες. «Η αύξηση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι 5 και 6 εύρω στους πελάτες μετακυλίεται μια αύξηση της τάξης των 10 και 20 λεπτών, προσπαθούμε δηλαδή να απορροφήσουμε το κόστος και να συγκρατήσουμε τις τιμές, ώστε ο κόσμος να μπορεί να κάνει τις αγορές του», αναφέρει και παρατηρεί κι εκείνος τον κόσμο πρώτα να κοιτά την τιμή και μετά την ποιότητα των προϊόντων.
Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο, δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα, κίνηση είναι μειωμένη 20%. «Οι καταναλωτές δυσκολεύονται οικονομικά, όμως, ας προσέξουν τι βάζουν στο τραπέζι τους», δηλώνει ο έμπειρος επαγγελματίας σημειώνοντας ότι κυρίαρχο κριτήριο δεν θα πρέπει να είναι η τιμή στις αγορές που αφορούν στο φαγητό, αλλά η ποιότητα.
Παρά τις δυσκολίες από τα εργαστήρια και τα καταστήματα πώλησης δεν θα λείπει τίποτα υπόσχονται οι ζαχαροπλάστες της Κομοτηνής, σημειώνοντας ότι ο καταναλωτής θα καλείται και πάλι να επιλέξει ανάμεσα σε ποιοτικά προϊόντα. Το γεγονός της συνάντησης φίλων και οικογενειών σε εορταστικές μαζώξεις μετά από δύο χρόνια πανδημίας και περιορισμών γεννά αισιοδοξία ότι τουλάχιστον λίγες ημέρες πριν τις εορτές η αγορά θα κινηθεί ικανοποιητικά και η κατανάλωση που θα σημειωθεί θα καλύψει κόστη και θα αποζημιώσει την προσπάθειά τους.
Όσον αφορά στην στήριξη από την πολιτεία; «Ό,τι είναι καλό να έρθει, ας έρθει», απαντά με τη σημείωση ότι η μέχρι τώρα βοήθεια ήρθε με καθυστέρηση. «Χρειαζόμαστε κάτι άμεσο και τίμιο, να μην ευνοηθούν δηλαδή πάλι αυτοί που συσσωρεύουν χρέη προσδοκώντας σε νέες ρυθμίσεις, όπως έχουν μάθει» σημειώνοντας πως «θα πρέπει να στηριχθεί για μια φορά ο συνεπής με τις υποχρεώσεις του επαγγελματίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος