Ν. Φαγούδη: Νέα προγράμματα σε σχολεία της Ροδόπης για ένα πράσινο μέλλον

Ένα «Πράσινο μέλλον» ονειρεύεται ο μη Κερδοσκοπικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός We4All κι “απλώνει” τη δράση του στη Ροδόπη, καθώς με εθελόντριες του υλοποίησε πρόγραμμα σε τέσσερα δημοτικά σχολεία της Κομοτηνής.

Η εθελόντρια του Οργανισμού, η κα Ντιάνα Φαγούδη μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (31-1-2022) υποσχόμενη ότι θα υπάρξει συνέχεια, σε Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης.

Όλα ξεκίνησαν μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Μια παρέα νέων ανθρώπων, με μπροστάρηδες τους Ιωάννη Ηλιόπουλο και Αντώνη Μπογδάνο, κατάφεραν όχι μόνο να αντιδράσουν με πετυχημένο τρόπο σε μια τραγική στιγμή, αλλά και να διατηρήσουν την πρωτοβουλία τους μεταφέροντας καινοτόμες προσπάθειες σε όλη τη χώρα. «Είμαστε όλοι μια αλυσίδα κι αν δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε σε αρμονία με τη Φύση, με όλες τις μορφές ζωής, δεν θα μπορούμε να επιβιώσουμε» δήλωσε η κα Ντιάνα Φαγούδη σημειώνοντας πως αυτό είναι το όραμα των ιδρυτών της We4All (Ιωάννη Ηλιόπουλου και Αντώνη Μπογδάνου).

«Κάπως έτσι ξεκίνησε μια παρέα παιδιών, το 2008 μετά τις καταστροφικές φωτιές στο Μάτι της Αττικής» είπε αποκαλύπτοντας ότι τότε αποφάσισαν να μην σταθούν με τα «χέρια σταυρωμένα» στους καναπέδες και να παρακολουθούν απλά τι γίνεται. «Και κάπως έτσι ξεκίνησε και η δράση «Όλοι για όλους»» Η we4all όπως είπε η κα Φαγούδη έχει βασικό άξονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, κινείται υλοποιώντας πάρα πολλές δράσεις. Στην Κομοτηνή αρχικός στόχος ήταν η δενδροφύτευση, αλλά λόγω παγετού δεν πραγματοποιήθηκε. Έτσι, τα 200 δενδρύλλια- προσφορά της ομάδας θα δενδροφυτευτούν από τους εθελοντές του Δήμου. «Σκοπός μας να επιβιώσουν τα δένδρα και να μεγαλώσουν κι αυτά» είπε.

Ήταν η πρώτη εξόρμηση του Οργανισμού στη Βόρειο Ελλάδα, «ξεκινήσαμε και επισκεφτήκαμε τα παιδιά σε τέσσερα δημοτικά σχολεία» σημείωσε κι έκανε λόγο για «σημαντική συνεργασία για την υλοποίηση του Green Future με τα παιδιά των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων και εν συνεχεία και εν συνεχεία με τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων, από το Μάρτιο και μετά»
Η παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στα τέσσερα Δημοτικά Σχολεία της Κομοτηνής ήταν διαδραστική. Αφορά σε θέματα του περιβάλλοντος. «Τους μιλούμε για το σεβασμό, προς όλους, άνθρωπο και Δύση, σεβασμό σε όποιον χώρο κι αν κινούμαστε».
Όσον αφορά στην ανταπόκριση των παιδιών; Δήλωσαν και Φάνηκαν πολύ ενθουσιασμένα με το θεατρικό τρόπο που γίνεται η παρουσίαση. «Είναι έξυπνα, κατανοούν τα πάντα, ξέρουν πράγματα και τα εκφράζουν» προσθέτοντας με νόημα: « Συμμετέχουν και μας βοηθάνε να μάθουν. Πιστεύουμε ότι πραγματικά αν μπορεί να σωθεί αυτός ο πλανήτης είναι στα χέρια των παιδιών και μόνο. Και μετά μεταφέρουν στους γονείς ό,τι έχουν ακούσει» ανέφερε η εθελόντρια. Μετά την παρουσίαση ακολουθούν δενδροφυτεύσεις και παιχνίδια που αφορούν στο περιβάλλον και στην προστασία του. «Τα παιδιά καταλαβαίνουν την έννοια του σεβασμού και την έννοια να είσαι υπεύθυνος πολίτης αυτού του κόσμου κι αυτό είναι το σημαντικό» είπε και έσπευσε να μιλήσει για το μήνυμα που επιχειρούν να περάσουν: «Σεβασμός προς ό,τι μας περιβάλλει και ευθύνη απέναντι σε αυτόν τον πλανήτη. Είναι το πιο σημαντικό, περνάει πολύ έντονα στα παιδιά με το παιχνίδι που και ξέρουν και θέλουν» είπε προσθέτοντας «Θα υπάρξει συνέχεια. Θα ανέβουμε σύντομα για να κάνουμε παρουσιάσεις σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Θα δενδροφυτεύσουμε παρέα» ανέφερε προσθέτοντας ότι: «Από την πρώτη στιγμή μας έχουν έρθει μηνύματα για να τους επισκεφτούμε την επόμενη φορά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος