Π.Καλαποθαράκου: Η ακρίβεια σήμερα είναι το μείζον ελληνικό πρόβλημα

«Η ακρίβεια σήμερα είναι το μείζον ελληνικό πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία» με τη φράση αυτή η κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου, πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής | Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.) παρουσίασε το νούμερο ένα πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών.

«Οι συνεχείς ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά, αλλά και οι εξαιρετικά αυξημένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου», όπως είπε, «δημιουργούν μια αδιέξοδη κι ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας».

Η κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου, πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής | Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.) μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» αναφέρθηκε στα αίτια και στους εξωγενείς παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών στα αγαθά και στις υπηρεσίες, όπως η παγκόσμια ενεργειακή κρίση με: αυξήσεις στα ορυκτά καύσιμα και στο Φυσικό Αέριο, αλλά και αυξήσεις των μεταφορών, των τιμών στις πρώτες ύλες, στις κλιματικές αλλαγές σημείωσε πως: «υπάρχουν και ενδογενείς παράγοντες».

Αναφερόμενη σε αυτές τις εγγενείς αδυναμίες, έκανε λόγο για στρεβλώσεις στη λειτουργία των διάφορων αγορών, στην ενέργεια, στα χρηματοοικονομικά των τραπεζών, στις τηλε-επικοινωνίες , όπου, όπως είπε, πληρώνουμε πολλαπλάσια την τιμή του internet , στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης κ.α. «Οι εγγενείς αδυναμίες συντηρούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, έλλειψης ανταγωνισμού, αθέμιτων και παραπλανητικών πρακτικών, που συχνά εμείς έχουμε αναδείξει, αδιαφάνεια στη διαμόρφωση τιμών και αυξήσεων. Έτσι, ζούμε αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα, της στρέβλωσης, του ανταγωνισμού, της αισχροκέρδειας, «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Αυτή η παροιμία ταιριάζει εδώ με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί υπέρ μετρά οι τιμές, διψήφια νούμερα βλέπουμε σε βασικά αγαθά με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».

Αυξήσεις σημειώνονται, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ ακόμη και στα προϊόντα που εισάγονται. «Βλέπει κανείς σε ευρωπαϊκές χώρες το ίδιο προϊόν να είναι πολύ φθηνότερο από ό,τι στη χώρα μας και δεν δικαιολογείται από τα μεταφορικά” είπε σημειώνοντας πώς “πολύ περισσότερο δεν δικαιολογείται σε προϊόντα τα οποία παράγονται στην Ελλάδα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος