Ροδόπη: Αγώνας διαρκείας η καλλιεργητική προσπάθεια των αγροτών

Καθημερινές οχλήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για την πληρωμή των λογαριασμών του (αγροτικού) ηλεκτρικού ρεύματος που κατανάλωσαν στις αρδεύσεις των χωραφιών τους γνωστοποιούν πως δέχτηκαν και δέχονται οι αγρότες της Ροδόπης .

Πρόκειται κυρίως για κατανάλωση σε ομαδικές γεωτρήσεις, στις οποίες έχουν συμμετοχή από επτά έως είκοσι άτομα και όπως λένε οι ίδιοι οι αγρότες είναι δύσκολο κάθε δύο μήνες να συγκεντρώνουν τα χρήματα που απαιτούνται. Πάγια τακτική από την πλευρά τους ήταν η καταβολή των χρημάτων να γίνεται στο τέλος της σεζόν συνολικά.

Μεγάλος «βραχνάς» φέτος αποτέλεσε και το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου «έχει φτάσει στα ύψη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Έτσι, σε μια προσπάθεια περιορισμού των εξόδων τους δεν ήταν λίγοι εκείνοι που «πάγωσαν» τις εργασίες ποτίσματος σε κτήματα τα οποία βρισκόταν μακρυά από αρδεύσεις με τη χρήση ρεύματος. Σπέρνοντας τις «ξερικές» αυτές εκτάσεις μόνο για τη λήψη της επιδότησης, χωρίς καμία ελπίδα για τη λήψη παραγωγής ικανοποιητικής. «Πέρσι απαιτούνταν επτά (7) ευρώ το στρέμμα για το όργωμα του, φέτος έντεκα ευρώ» μιλώντας για αύξηση 40% στα έξοδά τους μόνο για το πετρέλαιο.
Οι αγρότες στον κάμπο της Ροδόπης από την πρώτη στιγμή της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς επεσήμαναν τη μεγάλη αύξηση που παρατηρήθηκε γενικά στην προμήθεια των αγρο-εφοδίων. Ιδιαίτερα,στα λιπάσματα και στα φυτοφάρμακα. «Για την καλλιέργεια 300 στρεμμάτων έπρεπε να προμηθευτώ πέρσι λιπάσματα αξίας 10.000 ευρώ και φέτος για τα ίδια στρέμματα και την ίδια προμήθεια κατέβαλα 17.000 ευρώ.» δήλωσε ο κος Γιώργος Καλτσίδης στο ertnewsdev.oryx.gr και σημείωσε ότι είναι αναγκασμένος ο αγρότης για να έχει απόδοση το χωράφι του και να ποτίσει και να ρίξει λίπασμα και να προχωρήσει σε προληπτικούς ψεκασμούς.

Στα βασικά έξοδα που θα πρέπει να καλυφθούν «προσεχώς» για τους αγρότες είναι και οι πληρωμές των γεωπόνων που τους συνδράμουν γεγονός που μετριάζει πιο πολύ τις ελπίδες για θετικό ταμείο – απολογισμό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος