Ροδόπη: Ενεργειακό κόστος και μείωση κατανάλωσης, «βραχνάς» για τους παραγωγούς καλλωπιστικών φυτών

Στασιμότητα και προβληματισμός στους ασχολούμενους με την παραγωγή καλλωπιστικών φυτών, άνθεων και φυτών κηποτεχνίας στη Ροδόπη. Το υψηλό κόστος καλλιέργειας – παραγωγής από τη μια και η κατακόρυφη πτώση της ζήτησης από την άλλη δημιουργεί προβλήματα στους ασχολούμενους με το αντικείμενο κι οδηγεί σε μαρασμό το χώρο.

Όπως αναφέρουν στο ertnewsdev.oryx.gr ήταν κατακόρυφη η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών και των αγρο-εφοδίων που χρησιμοποιούν. «Χώμα, λίπασμα, σπόρικά και βολβοί στα ύψη» λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν και τον ενεργειακό «βραχνά» που δυσκολεύει περισσότερο την προσπάθειά τους.

Περισσότερο μειωμένη από κάθε άλλη φορά και η μείωση της ζήτησης «όταν ο κόσμος δυσκολεύεται με την αγορά των βασικών πρώτων ειδών, τότε δύσκολα θα στραφεί στην αγορά καλλωπιστικών φυτών» λένε οι ίδιοι. Εμπόδιο που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης το χειμώνα για τη θέρμανση των χώρων τους ή του υγροποιημένου αερίου. «Ειδικά φέτος, όμως, οι τιμές και των δύο είναι ανεβασμένες» υποστηρίζουν προσθέτοντας προβληματισμένοι: «Με τέτοιου είδους αυξήσεις είναι φυσικό επακόλουθο η παρακμή που σημειώνεται στο χώρο μας».
Στη Ροδόπη ασχολούνται με την καλλιέργεια άνθεων και καλλωπιστικών φυτών στα Αρριανά, στον Ίασμο, στην Κομοτηνή και στο δήμο Μαρώνειας – Σαπών. Πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις με λιγοστά εκτάρια και περιορισμένη παραγωγή. Συνήθως φυτά κηποτεχνίας, ανθοκομικά φυτά, άνθη, και καλλωπιστικά – γλαστρικά εσωτερικού χώρου εποχιακά.

Τέτοιου είδους νέες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις τρεις (3) στον αριθμό ( με δυναμική 42 συνολικά εκταρίων) ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2021 προστιθέμενες σε άλλες τέσσερις που λειτουργούν από τα προηγούμενα ακόμη χρόνια στην Κομοτηνή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος