Ροδόπη: Εργασία, όταν άλλοι κάνουν διακοπές

Δουλειές που απαιτούν πολύωρη ορθοστασία και διάθεση για «τρέξιμο», οι δουλειές του καλοκαιριού. Μπορεί η εργασία στο χωράφι να αποφεύγεται από την πλειοψηφία των νέων της Ροδόπης, ωστόσο, πιο θετικά αντιμετωπίζουν οι ίδιοι την απασχόληση σε café, ταβέρνες, αναψυκτήρια και άλλες επιχειρήσεις τουρισμού, όταν τους δοθεί η ευκαιρία, καθώς η Ροδόπη δεν φημίζεται για τον τουρισμό της.

Ροδόπη: Εργασία, όταν άλλοι κάνουν διακοπέςΩστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν λείπουν ούτε οι επισκέπτες, ούτε οι έξοδοι των ντόπιων. Οι τελευταίες βέβαια μετρημένες, καθώς η περίοδος που προηγήθηκε δεν ήταν από τις «εύκολα διαχειρίσιμες» και για νοικοκυριά της περιοχής, λόγω της ακρίβειας και των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας.
Αυτή η μικρή τουριστική κίνηση, ωστόσο, που καταγράφεται τόσο στις λειτουργούσες επιχειρήσεις εντός της Κομοτηνής, όσο και στις επιχειρήσεις που λειτουργούν μόνο την περίοδο του καλοκαιριού στην παραλιακή ζώνη «μαρτυρά» και τον ιδιαίτερο «παλμό» του καλοκαιριού. Κίνηση που καταγράφεται επίσης άλλοτε με ατελείωτα πήγαινε και έλα μέσα στην άμμο, ή στα καυτά, λόγω ζέστης, πλακάκια της πλατείας και άλλοτε με καθάρισμα, πλύσιμο και προετοιμασία στην κουζίνα, στο πίσω μέρος του καταστήματος ή στα υπόγεια των τουριστικών επιχειρήσεων. “Επιλογή ανάγκης η εργασία το καλοκαίρι” λένε οι περισσότεροι που βρίσκουν έτσι έναν τρόπο κάλυψης των εξόδων τούς.

Ροδόπη: Εργασία, όταν άλλοι κάνουν διακοπέςΙδιαίτερη «ζήτηση» γνωρίζουν επαγγέλματα όπως: αρχιμάγειρας Chef, βοηθός μάγειρα, σερβιτόρος, αλλά ακόμη και ναυαγοσώστης, συνοδός ατόμου με αναπηρία, ηλικιωμένου, παιδιού, υπαλλήλου σε super market , ή σε καταστήματα με τουριστικά είδη κ.α. «Είναι δύσκολη δουλειά,απαιτεί σβελτάδα και άμεση εξυπηρέτηση» δηλώνουν σερβιτόροι και σερβιτόρες εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε επιχειρήσεις της περιοχής. Μιλούν και εκείνοι για «κίνηση σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες» και πριν παραδώσουν την επόμενη παραγγελία προσθέτουν ότι «είναι ένας καλός τρόπος να συνδυάσει κανείς δουλειά και διακοπές βγάζοντας και ένα μικρό χαρτζιλίκι για το χειμώνα».

Υπέροχος συνδυασμός αν πρόκειται για επαγγέλματα στη θάλασσα, όπως η δουλειά του ναυαγοσώστη. Λίγες και μετρημένες οι θέσεις στις ακτές που κυματίζει η γαλάζια σημαία και μεγάλη η προσήλωση που πρέπει να δείχνουν, άρα διακοπές μετά την πίεση και την ευθύνη  του ωραρίου. Ωστόσο, πολλοί, ειδικά εκπαιδευμένοι νέοι, προσφεύγουν σε αυτή τη λύση. Αλλά και ως εργαζόμενοι σε camping της περιοχής.

Ροδόπη: Εργασία, όταν άλλοι κάνουν διακοπέςΣτη Ροδόπη δεν έχουν καταγραφεί προς το παρόν περιστατικά καταγγελιών, καταγγελίες  εργαζομένων στον τουρισμό, για άθλιες συνθήκες εργασίας, ωστόσο, όπως ο ταμίας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, ο κος Γιώργος Χατζηαθανασίου προτρέπει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής θα πρέπει κάθε φορά που προκύπτει πρόβλημα, να το κοινοποιούν στα σωματεία τους και στο Εργατικό  τούς Κέντρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος