Ροδόπη: Η οικονομική δυστοκία των καταναλωτών «τρώει» την ορεινή πέστροφα

Αντιμέτωποι με τη μη διάθεση του παραγόμενου προϊόντος είναι οι παραγωγοί πέστροφας στο μοναδικό ιχθυοτροφείο Βουνού της Ροδόπης. Σε υψόμετρο 400 μέτρων στο σημείο «Κάτω Πηγές Καρδάμου», μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια «σκοντάφτει» στην έλλειψη αγοραστών.

Έτσι, ενώ θα μπορούσαν να παράξουν 15 τόνους πέστροφας, περιορίζονται μόνο στους 4 με 5 τόνους, ποσότητα που διατίθεται στο αγοραστικό κοινό «με πολύ προσπάθεια και ακόμη περισσότερο άγχος», όπως λένε.
Αν και η περιοχή ενδείκνυται για τη λειτουργία ιχθυοτροφείου λόγω του κρύου νερού, του πολύ οξυγόνου και της κατάλληλης θερμοκρασίας (17ο βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, -5 το χειμώνα) οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στερεί αγοραστικό κοινό μαζί και τα πολύτιμα έσοδα, πολύτιμα για τη συνέχιση της λειτουργίας. «Η εκτροφή της πέστροφας κοστίζει, δεν μπορούμε να πουλάμε την παραγωγή μας 2 και 3 ευρώ», δηλώνουν οι υπεύθυνοι και σπεύδουν να σημειώσουν ότι και ως διατροφική επιλογή δεν αποτελεί για τους περισσότερους συνήθεια.

Αποτέλεσμα αυτής της δυστοκίας είναι η μείωση της παραγόμενης ποσότητας. «Με ποιόν τρόπο;» ρωτήσαμε τον φροντιστή του χώρου, τον κο Γιουνούτς για να απαντά: «Δεν πετάμε, απλά μειώνουμε την ποσότητα τροφής για να μην μεγαλώσουν γρήγορα».

Παρά την πενταετή μόνο λειτουργία έχουν καταφέρει να κερδίζουν τους δικούς τους λίγους, αλλά καλούς φίλους ακόμη και στην Πρωτεύουσα, στην Αθήνα. «Αυτοί που ξέρουν και μπορούν να πληρώσουν αναγνωρίζουν την ποιότητα», λένε με καμάρι μην κρύβοντας, όμως, την αγωνία τους για την τύχη του εγχειρήματος. Είναι η σκιά του 1996, όταν είχε ξεκινήσει και πάλι μια παρόμοια προσπάθεια, αλλά είχε εγκαταλειφθεί, που λειτουργεί ακόμη και σήμερα ως φόβητρο.
«Μόνη ελπίδα», όπως σημειώνουν, «η καλυτέρευση των οικονομικών για όλο τον κόσμο» για να βρει και η παραγόμενη στα ορεινά της Ροδόπης πέστροφα μια θέση στο πιάτο τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος