Ροδόπη-Κ.Κατσιμίγας: Εγκατάσταση ανεμογεννητριών με σεβασμό στο περιβάλλον και στους ανθρώπους

Την έντονη ανησυχία του για την έκδοση δύο βεβαιώσεων παραγωγού από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στη Ροδόπη, εξέφρασε σήμερα (11-5-2021) ο επικεφαλής της ¨Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας¨ , Περιφερειακής Παράταξης στο Π/Σ αν.Μ.Θ., Κώστας Κατσιμίγας μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Ροδόπη-Κ.Κατσιμίγας: Εγκατάσταση ανεμογεννητριών με σεβασμό στο περιβάλλον και στους ανθρώπους
Ο κος Κώστας Κατσιμίγας μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής

Η πρώτη, όπως είπε, αφορά σταθμό παραγωγής ενέργειας 33,6 MW. «Ο σταθμός αποτελείται από έξι ανεμογεννήτριες – θηρία με διάμετρο φτερωτής 150 μέτρα για την καθεμιά! Ενδιαφερόμενη είναι η εταιρεία με την επωνυμία «ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ ΙΝΒΕΣΤΜΕΝΤΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και διακριτικό τίτλο «ENERCOPLAN INVESTMENTS ΑΕ» στη θέση ΜΑΥΡΟΞΥΛΙΑ-ΜΑΥΡΟΔΕΝΔΡΙ, της Δημοτικής Ενότητας ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ. Ας σημειωθεί ότι εταιρεία ιδίων συμφερόντων με αυτήν, η «ΖΗΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ» με διακριτικό τίτλο «ENERGOPLAN O.E.» έχει ήδη από το Μάρτιο αδειοδοτηθεί για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού ισχύος 16,8 MW στη θέση «Στήθωμα – Xουχούλη Ράχη – Μπουντούρη Πέτρες» της Μαρώνειας.» σημείωσε ο κος Κατσιμίγας. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι: «Η δεύτερη από αυτές αφορά μια ανεμογεννήτρια ισχύος παραγωγής 2,99 MW (με διάμετρο φτερωτής τα 136μ). Την βεβαίωση παραγωγού για την έναρξη των διαδικασιών αδειοδοτήσεων στη θέση ΨΕΥΤΗΣ της ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ, έλαβε η εταιρεία «ΑΙΘΕΡΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ»».

Ροδόπη-Κ.Κατσιμίγας: Εγκατάσταση ανεμογεννητριών με σεβασμό στο περιβάλλον και στους ανθρώπουςΑναφερόμενος ιδιαίτερα στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Οργάνης τόνισε πως έχει ήδη καλυφθεί το 88% της φέρουσας ικανότητας της σε ανεμογεννήτριες, ίσως ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ελλάδα, ζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρριανών να συναινέσει για την υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας κατά 22%, προκειμένου να εγκατασταθούν τρία νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 94,8 MW. Το αίτημα υποβλήθηκε από την εταιρεία ES ΡΟΔΟΠΗ ΙΚΕ, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο ανήκει στο όνομα Χριστόφορος Παυλίδης, όπως και το πάρκο στον Κέχρο της εταιρείας ES Energy ΕΠΕ. “Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρριανών ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος” τόνισε. Σε αυτό το σημείο στάθηκε στο γεγονός ότι οι συνεδριάσεις γίνονται διά περιφοράς χωρίς ουσιαστικά να γίνεται συζήτηση και τοποθετήσεις σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Μόλις τρία χρόνια πριν, το 2018, η ΡΑΕ απέρριψε αίτημα άλλης εταιρείας για εγκατάσταση αιολικού πάρκου δυναμικότητας 42 MW, λόγω κορεσμού στην περιοχή της Οργάνης. «Τι  άλλαξε, άραγε, μέσα σε δύο χρόνια και κάποιες καινούριες εταιρείες, για πρώτη φορά εμφανιζόμενες στον τομέα της αιολικής ενέργειας, σπεύδουν να ζητήσουν την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών, καθ υπέρβαση του θεσμοθετημένου, σε μία περιοχή που θεωρείται υπέρ κορεσμένη;» αναρωτήθηκε για μια ακόμη φορά ο κος Κατσιμίγας. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να υπάρξουν ακόμη και εγκαταλείψεις χωριών αν δοθούν άδειες εγκατάστασης ανεμογεννητριών πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, όπως συνέβη στην Εύβοια και ζήτησε από την τοπική κοινωνία να είναι σε εγρήγορση ζητώντας καλύτερη ενημέρωση και προστασία της περιοχής, αλλά και δράση των εκπροσώπων τους, δηλαδή των αιρετών συμβουλίων (Δημοτικών και Π/Σ).

Τέλος, επεσήμανε ότι δεν είναι αρνητικός στη δημιουργία αιολικών πάρκων όχι όμως χωρίς πριν να έχει προηγηθεί μελέτη και σωστός σχεδιασμός με σεβασμό στο περιβάλλον, στην περιοχή και στους κατοίκους της.

Συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία:Κώστας Κατσιμίγας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος