Ροδόπη – Μ. Κερμανίδης: Αποσυμφόρηση των Φυλακών τώρα και ενίσχυση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης

“Η υπηρεσία μας ιδρύθηκε με Νόμο του ‘99 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι μια ειδική υπηρεσία με την επωνυμία «Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης» και ο σκοπός μας και η αποστολή μας είναι η φρούρηση των καταστημάτων κράτησης πάνω στις σκοπιές περιμετρικά, οι μεταγωγές πάσης φύσεως στα δικαστήρια, στα νοσοκομεία, η φύλαξη των κρατουμένων στα νοσοκομεία είναι μια υπηρεσία που είναι ένοπλη και ένστολη. Έχει την αρμοδιότητα και τα καθήκοντα της Ελληνικής Αστυνομίας η Υπηρεσία μας”, ανέφερε ο κος Μερκούριος Κερμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής.

Ροδόπη – Μ. Κερμανίδης: Αποσυμφόρηση των Φυλακών τώρα και ενίσχυση  της Υπηρεσίας Εξωτερικής ΦρούρησηςΌπως είπε μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετέχει το Σωματείο η έλλειψη προσωπικού είναι ο κύριος λόγος για την συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση. “Είμαστε λίγοι. Εδώ και χρόνια φωνάζουμε ότι δεν φτάνουμε για την ασφάλεια στις φυλακές. Δεν βγαίνουν οι υπηρεσίες” ανέφερε.
Το σωματείο αριθμεί 46 μέλη, όσοι και οι Υπάλληλοι Εξωτερικής Φρουράς. Σύμφωνα με τις Οργανικές θέσεις του 2010 θα έπρεπε να είναι 60 άτομα και πριν από το 2010 90 -96 άτομα. “Είμαστε σχεδόν οι μισοί και το παλεύουμε” ανέφερε και πρόσθεσε: “Πρέπει να προχωρήσουμε, φωνάζουμε δεν ακουγόμαστε και συνεχίζουμε την προσπάθεια. Δεν γίνεται αλλιώς”.

Ροδόπη – Μ. Κερμανίδης: Αποσυμφόρηση των Φυλακών τώρα και ενίσχυση  της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης
Στιγμιότυπο από την συνάντηση που είχαν με τον βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου.

Όταν πρωτο-συστάθηκε η Υπηρεσία οι κρατούμενοι στις Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής ήταν 150 και πριν ένα χρόνο ήταν 430 σε μια φυλακή χωρητικότητας 162 κρατουμένων. “Πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση πόσο μάλλον τώρα με την πανδημία. Έπρεπε να υπάρχει ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των φυλακών. Υπάρχουν οδηγίες από το Συμβούλιο της Ευρώπης για αποσυμφόρηση φυλακών, πληρώνουμε πρόστιμα που δεν το κάνουμε, είναι απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησής τους. Με τα λεφτά που δίνονται στα πρόστιμα θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για τις φυλακές”, ανέφερε ο κος Κερμανίδης.

Παράλληλα εξήγησε, ότι “άμεσα ζητάμε να ολοκληρωθεί η προκήρυξη που βγήκε το 2018 , η 6Κ, να έρθουν στις υπηρεσίες τους οι άνθρωποι αυτοί. Αφού πρώτα εκπαιδευτούν τουλάχιστον για ένα τρίμηνο. Περιμένουμε τρία χρόνια αυτή την προκήρυξη. Στην εξωτερική φύλαξη δουλεύουν με συμβάσεις. Η Φυλακή δεν μπορεί να δουλέψει με συμβάσεις. Λόγω της έλλειψης προσωπικού συσσωρεύτηκαν χιλιάδες ρεπό, 1950 ρεπό στην Κομοτηνή, φύγαμε από το σπίτι μας αργίες. Είναι λεφτά που τα δουλέψαμε, θα τα διεκδικήσουμε”.
Όσον αφορά τον στόλο των οχημάτων; “Ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι” δηλώνει και σημειώνει: “Έχουν την ίδια ηλικία με μας στην υπηρεσία, ζητάμε την αντικατάσταση του συνόλου των υπηρεσιακών οχημάτων. Έπρεπε να αποσυρθούν εδώ και καιρό. Δεν μπορεί με ένα πεπαλαιωμένο όχημα να κουβαλάμε κρατούμενους και συναδέλφους. Άμεση αντικατάσταση”.

Όπως ανέφερε ο κος Κερμανίδης μετά από είκοσι χρόνια δεν υπάρχει ακόμη Ιεραρχία στην Υπηρεσία τους. “Στο Τμήμα εκτελείται διοίκηση από αποσπασμένους Αστυνομικούς από τις Διευθύνσεις. Πριν δύο χρόνια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης περάσαμε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η μισθολογική εξέλιξη, αλλάζοντας τα κλιμάκια, με την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς μετατρέπεται σε μείωση. Θα βγούμε σε σύνταξη με τον ίδιο μισθό που μπήκαμε στο δημόσιο” είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την ανάγκη να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, αλλά και να τους δοθεί δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης στα στρατιωτικά νοσοκομεία. “Η Τοπική Κοινωνία ό,τι και να γίνει να ξέρει ότι είμαστε εκεί και θα τους προστατέψουμε”, υπογράμμισε, στέλνοντας το μήνυμά του Σωματείου στην Τοπική Κοινωνία.

Ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος