Ροδόπη: Ο απολογισμός των εποχικά εργαζόμενων σε καλοκαιρινές επιχειρήσεις

«Δουλειά για δεκαπέντε ακόμη το πολύ μέρες», λένε και σπεύδουν να προσθέσουν: «Κι εκείνο εάν βοηθήσει ο καιρός». Με μεγάλο ερωτηματικό τις καιρικές συνθήκες που θα δώσουν παράταση ή όχι στα μεροκάματα τους, οι εποχικοί εργαζόμενοι μαζί με τις επιχειρήσεις όπου εργάζονται θα αποχαιρετήσουν σε λίγες μέρες το δικό τους καλοκαίρι.

«Ήταν μια καλή περίοδος καθώς εξασφαλίζαμε καθημερινά μεροκάματο», λένε κι αντιμετωπίζουν άλλοτε με δισταγμό και άλλοτε με ανακούφιση την έλευση του Φθινοπώρου. Στην πλειοψηφία τους εργάστηκαν σε επιχειρήσεις της παραλιακής ζώνης της Ροδόπης, σε café, εστίαση, αναψυκτήρια, χώρους αναψυχής, ταχυφαγεία και καταλύματα. «Είχε πολύ δουλειά κάθε μέρα και κούραση στο φουλ, αλλά από την άλλη αυτό προκαλούσε μια ικανοποίηση», σημειώνουν σπεύδοντας να προσθέσουν με την εμπειρία πια της εργασίας πολλών χρόνων: «Κάθε καλοκαιρινή εργασία έχει τα ευχάριστα, έχει και τα δυσάρεστα της». Στα πρώτα σταχυολογούν την ίδια τη δυνατότητα της εργασίας, της εξασφάλισης μεροκάματου, των γνωριμιών με νέο κόσμο, αλλά και της αποκόμισης εμπειρίας. Στα δυσάρεστα είναι η πίεση της δουλειάς, το άγχος, οι στιγμές έντασης που ποτέ δεν λείπουν και που με τον καιρό, όμως, θα ξεχαστούν, θα «σβήσουν» μέσα τους όπως λένε.

Για κάποιους, τους περισσότερους, από ό,τι φαίνεται, το πεδίο ήταν ευχάριστο. «Ό,τι συμφωνήσαμε με τον εργοδότη, τηρήθηκε» για κάποιους άλλους όχι με αποτέλεσμα να βρεθούν στο ξεκίνημά της συμφωνίας ή στα μισά της να αναζητούν εργασία αλλού. Νέοι και νέες που μόλις τελείωσαν με το Λύκειο, σπουδαστές , φοιτητές και φοιτήτριες που ήθελαν να ενισχύσουν το εισόδημά τους, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που τρέφουν οικογένειες και εξοφλούν λογαριασμούς δουλεύοντας οι εποχικοί εργαζόμενοι της παραλιακής ζώνης. Πιο πολύ δουλειά σε ξενοδοχεία και καταλύματα. Πιο πολλές ώρες ορθοστασίας στα αναψυκτήρια. Αμέτρητα πήγαινε έλα. Εκατοντάδες «τι θα πάρετε;» και χιλιάδες παραγγελίες με την ίδια πάντα ευγένεια.
Τι «γεύση» αφήνει το φετινό καλοκαίρι; Ρωτάμε και τους ακούμε να απαντούν: «ήταν κανονικό, είχε κίνηση, είχε ζωντάνια, είχε ό,τι έλειψε τα χρόνια της πανδημίας». Με κόσμο από τα Βαλκάνια, αλλά και πολύ νεαρόκοσμο από τις γειτονικές πόλεις κατάφεραν να κινηθούν οι επιχειρήσεις όπου εργάζονται και να κρατηθούν ζωντανές, με την ελπίδα ότι και την επόμενη σεζόν θα υπάρχει διάθεση και απόθεμα στους υπευθύνους να τις θέσουν σε λειτουργία εκ νέου.

«Και μετά το τέλος του καλοκαιριού τι;” Θέτουμε το ερώτημα για να ακούσουμε άλλους να απαντούν σαν έτοιμοι από καιρό «ταμείο ανεργίας» γεγονός που μαρτυρά ότι έχουν την εμπειρία της εργασίας σε θερινή περίοδο και άλλους να σημειώνουν ότι θα συνεχίσουν με αυτά που το καλοκαίρι διέκοψε, τις σπουδές τους, την εργασία σε άλλο χώρο, ίσως, και κάποιες μέρες ξεκούρασης. Οι πιο πολλοί θα βρεθούν σε γνώριμη κατάσταση «να αναζητούν δουλειά» γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν είναι εύκολο στον εργασιακό χώρο. Όμως, αν κάτι γνωρίζουν με βεβαιότητα καλά, είναι ότι τίποτα δεν είναι εύκολο κι αυτό το καλοκαίρι μπορεί να άφησε λίγα στην άκρη ως απόθεμα για ένα δύσκολο, όπως λέγεται χειμώνα, όμως τους έκανε πλουσιότερους σε εμπειρία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος