Ροδόπη: Οι αγρότες παίρνουν “μαθήματα” της δουλειάς τους

Το ράντισμα για την καταπολέμηση των σκουληκιών στις βαμβακοφυτείες της Ροδόπης βρίσκεται σε εξέλιξη. Κάθε χρόνο, αυτή την εποχή είναι ο εχθρός των καρυδιών του φυτού.

Ροδόπη: Οι αγρότες παίρνουν “μαθήματα” της δουλειάς τους«Ερχόμαστε εδώ, γεμίζουμε με νερό το ραντιστικό μας, προσθέτουμε τη δόση που μας έχουν πει συνήθως οι γεωπόνοι και ραντίζουμε » εξήγησε ο κος Μπασδάνης χαρακτηρίζοντας δύσκολη κι επικίνδυνη αυτή ειδικά τη δουλειά. «Δεν πάμε σε πανηγύρι. Είμαστε μέσα στα δηλητήρια για αρκετή ώρα» δήλωσε όση ώρα γέμιζε το ραντιστικό του έχοντας τη βοήθεια του γιου του.

Μιλώντας για τα μέτρα προστασίας που παίρνει στάθηκε στη μάσκα και στην ειδική φόρμα σπεύδοντας όμως να επισημάνει ότι ποτέ δεν φτάνουν. «Παίρνουμε μέτρα αλλά ποτέ δεν φτάνουν» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως πρόκειται για επικίνδυνη για τον παραγωγό δουλειά και με υψηλό το κόστος της αγοράς φαρμάκων. «Ερχόμαστε ίσα βάρκα και ίσα πανιά» είπε μισοαστεία-μισοσοβαρά μην χάνοντας πάντως το κέφι του.

Όπως τόνισε ο κος Μπασδάνης ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται και από την δημοτική αρχή Ιάσμου για τη σωστή συλλογή των άδειων συσκευασιών. «Προσπαθεί η δημαρχεία μας και κρατά καθαρό το χώρο» παρατήρησε δείχνοντας τον ειδικό κάδο για τις άδειες συσκευασίες φυτοφαρμάκων και προτρέποντας τους παραγωγούς συναδέλφους του να είναι όλο και πιο προσεκτικοί. «Προσέχουν οι συνάδελφοι. Με φειδώ γίνεται και η χρήση του νερού. Κάνουμε οικονομία γιατί ξέρουμε ότι είναι «χρυσός». Χωρίς αυτό θα πεθάνουμε από τη δίψα όλοι, φυτά και άνθρωποι, δεν υπάρχει ζωή χωρίς το νερό» ανέφερε δείχνοντας πως πολλά έχουν αλλάξει στον τρόπο σκέψης των καλλιεργητών της υπαίθρου.

Μην παραλείποντας να καταθέσει και την πρόταση του, όπως αρκετοί συνάδελφοι του έχουν προμηθευτεί ποτιστικά μηχανήματα για καλύτερη αξιοποίηση του νερού με στόχο την κατανάλωση μικρότερης ποσότητας, έτσι και οι υπόλοιποι να στηριχθούν οικονομικά με ευνοϊκά προγράμματα από το αρμόδιο Υπουργείο για να κάνουν ορθολογικότερη χρήση του νερού, να σταθούν δηλαδή αλληλέγγυοι και σύμμαχοι στο περιβάλλον και στη Φύση, “σύμμαχοι και συνοδοιπόροι και όχι εχθροί”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος