Ροδόπη: Οι ανατιμήσεις έβαλαν ξανά “φρένο” στην οικοδομική δραστηριότητα

Κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας σημειώνεται στη Ροδόπη το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ενώ έπαιρνε «ανάσα » μετά από καιρό ο χώρος της οικοδομής, το νέο κύμα ανατιμήσεων αποτέλεσε «πισωγύρισμα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που άντλησε από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Κομοτηνής το ertnewsdev.oryx.gr στη Ροδόπη το 2021 εκδόθηκαν εκατόν δέκα (110) άδειες, που αφορούν ανεγέρσεις νέων οικοδομών, καινούργια κτίσματα και το πρώτο εξάμηνο του 2022 σαράντα (40).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφονταν και στο κέντρο (στην πόλη της Κομοτηνής ) και στην παραλιακή ζώνη της Ροδόπης (Φανάρι), καθώς από τις 110 άδειες του 2021 οι 10 ήταν για το παραλιακό μέτωπο και αντίστοιχα από τις 40 του 2022 οι τρεις (3) αφορούν στο παραλιακό μέτωπο.

Μιλώντας στο ertnewsdev.oryx.gr ο κος Αργύρης Πλέσιας, Πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Ελλάδας, σημείωσε ότι «φρένο» στην ανοδική τάση έβαλε η αβεβαιότητα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και το κύμα ανατιμήσεων σχεδόν σε όλα τα είδη . «Το κόστος των υλικών έχει ανέβει 10, 20 και 30 % «σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας για “αυξήσεις τόσο των πρώτων υλών, όσο και των οικοδομικών υλικών ” .

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο διπλωματούχος μηχανικός Βασίλης Πολιτειάδης σημείωσε στο ertnewsdev.oryx.gr πως τα τελευταία χρόνια από το 2018 -19 και μετά σημειώθηκε μια αναθέρμανση της Οικοδομικής Δραστηριότητας. «Σίγουρα συνετέλεσε και το «Εξοικονομώ»» προσθέτοντας, όμως, πως από τις αρχές του 2022 υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις στα υλικά (μπετόν, σίδηρος, χαλκός, καλώδια κ.α.), αλλά και ελλείψεις, τόσο στην αγορά υλικού, όσο και στην εξεύρεση εργατικού δυναμικού. Αυξήσεις που συμπαρέσυραν προς τα πάνω τις τιμές πώλησης.

«Το κατασκευαστικό κόστος φρενάρει την δραστηριότητα» ανέφερε και σημείωσε ότι η Ροδόπη στα χρόνια της κάμψης της οικοδομικής δραστηριότητας έχασε πολύτιμο κεφάλαιο έμπειρου εργατικού δυναμικού το οποίο είτε μετανάστευσε, είτε άλλαξε δραστηριότητα γεγονός που τώρα αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος