Ροδόπη: Οι αυξημένες τιμές των πρώτων υλών ανεβάζουν το κόστος και μειώνουν την κατανάλωση

Στα ύψη οι τιμές των πρώτων υλών για αρτοποιούς και παρασκευαστές γλυκισμάτων της Ροδόπη. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όπως λένε στο ertnewsdev.oryx.gr είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν 60 κι 70% πάνω όλα τα υλικά που χρησιμοποιούν.

«Υπάρχει επάρκεια, αλλά το κόστος είναι υψηλότερο» τονίζουν χαρακτηριστικά αναφερόμενοι στα άλευρα, η προμήθεια των οποίων γίνεται και από τις γειτονικές πόλεις (Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη), αλλά και από πιο μακρινές. «Θα πρέπει οι υπεύθυνοι να προσέξουν λίγο παραπάνω» λένε σημειώνοντας πως αναγκαστικά όλα μετακυλίονται στον τελικό καταναλωτή.

Πρώτη απαραίτητη στάση για τους εργαζόμενους οι επιχειρήσεις τους. Σίγουρη έξοδος για τις νοικοκυρές λίγη ώρα αργότερα. Από νωρίς το πρωί για τους βιαστικούς έως αργά το μεσημέρι για τους ξεχασιάρηδες χώροι που υποδέχονται την πρώτη «καλημέρα», οι επαγγελματικοί τους χώροι. Σημεία που καταγράφουν τα «καρδιογραφήματα» της εποχής σήμερα.

Τριάντα τρία χρόνια στο χώρο της παρασκευής ψωμιού και γλυκισμάτων ο κος Γιάννης παρατηρεί τις συνήθειες να αλλάζουν στους πελάτες του μαζί και οι αγορές τους. «Εκεί που έπαιρναν δύο ψωμιά, τώρα αγοράζουν ένα» δηλώνει στο ertnewsdev.oryx.gr και μιλά για περιορισμένες αγορές από την πλευρά τους «Το μισό κιλό κουλουράκια έγινε ¼ τώρα» προσθέτει εξηγώντας ότι η καταναλωτική συμπεριφορά «μαρτυρά» προσπάθεια περιορισμού των εξόδων.

«Τα πράγματα είναι πεσμένα, το σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν» δηλώνει και καταθέτει την αγωνία του «δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον». Και στο ερώτημα για το μεγαλύτερο έξοδο της επιχείρησής του; Σημειώνει: «Ο λογαριασμός ρεύματος» σπεύδοντας να μιλήσει με το δικό του παράδειγμα «Από 1000 ευρώ λογαριασμό ρεύματος που πλήρωνα τώρα πληρώνω 3.400 ευρώ». Τέλος , παρατηρεί με ανησυχία όπως λέει, ολοένα και περισσότερους να ζητούν εργασία, γεγονός, που μαρτυρά την ανάγκη της περιοχής για νέες θέσεις εργασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος