Ροδόπη: “Φυλλορροούν” πληθυσμιακά αλλά μαγεύουν τον επισκέπτη με την ομορφιά τους η Νυμφαία και τα Σύμβολα

Μακριά από τη βοή της πόλης, αλλά όχι και από το ενδιαφέρον των εκδρομέων που τα επισκέπτονται αρκετά συχνά τα Σαββατοκύριακα και στις αργίες είναι δύο οικισμοί της Ροδόπης, τα Σύμβολα και η Νυμφαία.

Ορεινοί οικισμοί του Δήμου Κομοτηνής με εκατό (100) και δώδεκα (12) κατοίκους αντίστοιχα, προικισμένοι με φυσική ομορφιά, ιδιαίτερα η Νυμφαία λόγω τόσο της θέσης, όσο και της αρχιτεκτονικής των σπιτιών.

Μια «ανάσα» από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με κατοίκους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, οι εναπομείναντες. «Είδαν», όπως λένε, «πολύ νωρίς, λόγω της κρίσης και της αστυφιλίας, τους νέους να εγκαταλείπουν τον τόπο τους». Ενδεικτικά, μόλις πριν δέκα χρόνια αριθμούσε η Νυμφαία εβδομήντα (70) κατοίκους και τα Σύμβολα (125). «Δυστυχώς η νεολαία έφυγε στο εξωτερικό, τα σπίτια και οι δρόμοι ερήμωσαν» λένε χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζουν, λόγω της γεωγραφικής θέσης του χωριού, δεν έχουν άλλο τρόπο να εξασφαλίσουν τα προς το ζην παρά μόνο φροντίζοντας τα ζωντανά τους ελευθέρας βοσκής τα βοοειδή, χωρίς να λείπουν και οι πιο οργανωμένες προσπάθειες των ασχολουμένων με την αιγο-προβατοτροφία.

Κύριο αίτημα των κατοίκων η εξασφάλιση άμεσης πρόσβασης προς τις εκμεταλλεύσεις τους με την καλή συντήρηση του «αγροτικού» δικτύου. Όπως επίσης και σύνδεση -αστική συγκοινωνία- με την έδρα του Δήμου την Κομοτηνή.

Αίτημα επίσης, κατοίκων μόνιμων, των εκπροσώπων τους και των επισκεπτών αποτελεί η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς αν και σπάνιας ομορφιάς, η υλοποίηση του έργου του Κάθετου Άξονα (Ο άξονας μήκους 23 χλμ. που αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου ΙΧ, κατασκευή της Εναντίας Οδού που αποφασίστηκε στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας για την ανάπτυξη των οδικών συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας και άλλαξε τα δεδομένα για την περιοχή της Ροδόπης) προκάλεσε σοβαρές παρεμβάσεις στο τοπίο αλλοιώνοντας τες, χωρίς να έχουν ακόμη αποκατασταθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος