Ροδόπη- Σ. Μακρυγιάννης: Παραμένουν πολύ σοβαρά προβλήματα στα δημόσια σχολεία

Με κύριο αίτημα την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στη Δημόσια Εκπαίδευση σε όλη τη χώρα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε. και της Δ.Ε. του Νομού Ροδόπης στη σημερινή Πανελλαδική Κινητοποίηση. «Οι γονείς το έχουν κατανοήσει. Κανένα παιδί, κανένα τμήμα χωρίς τον εκπαιδευτικό που χρειάζεται αυτό είναι το μήνυμά μας» ανέφερε ο κος Στέφανος Μακρυγιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν υπό καταρρακτώδη βροχή.

«Απεργούμε διότι ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους παραμένουν πολύ σοβαρά προβλήματα στα δημόσια σχολεία, προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί και με την επιστολή μας αυτή προς τους γονείς τα επισημάναμε και τα καταγράψαμε» σημείωσε ο κος Μακρυγιάννης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες» (11-10-2021).

Σταχυολογώντας τα σημαντικότερα από τα ζητήματα που η εκπαιδευτική κοινότητα θέτει σημείωσε πως: «Παραμένουν δεκάδες κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης» και «χιλιάδες», όπως είπε, «σε όλη τη χώρα (6000 κενά) με συνέπεια την απώλεια πάρα πολλών διδακτικών ωρών, πάνω από 1000 διδακτικές ώρες χάνονται κάθε εβδομάδα στα σχολεία της Ροδόπης, στην Π.Ε. δε έχουν ξεκινήσει τα σχολικά γεύματα, δεν έχουν παρθεί τα μέτρα που είχαμε προτείνει ως εκπαιδευτικό κίνημα από πέρσι για να έχουμε συνέχεια τα σχολεία ανοικτά και ασφαλή στη συγκυρία της Πανδημίας, δηλαδή δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στην τάξη».

Όπως υπενθύμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, η δική τους πρόταση ήταν 15 μαθητές ανά τάξη, αντί για 25, που είναι τώρα και με τις οδηγίες από την ηγεσία του Υπουργείου για περαιτέρω συγχωνεύσεις. Ανέφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κενά στην παράλληλη στήριξη που είναι και τα περισσότερα. «Ενώ υπάρχουν αξιολογήσεις από δημόσιους φορείς του Υπουργείου Παιδείας για παράλληλη στήριξη, σε έναν συγκεκριμένο αριθμό παιδιών, δεν καλύφθηκαν ποτέ αυτές οι ανάγκες και ένα παιδί που χρειάζεται παράλληλη στήριξη δεν μπορεί να ακολουθήσει την τάξη χωρίς την στήριξη αυτή».

Όπως σημείωσε, «ειδικά σε αυτή την ειδικότητα, αλλά και σε άλλες, όλες οι προσλήψεις είναι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, δεν υπάρχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί που να παίρνουν άδεια. Κάθε χρόνο τα κενά καλύπτονται από αναπληρωτές και αναπληρώτριες. Πρέπει άμεσα να καλυφθούν για να μπορέσουν να προχωρήσουν και τα παιδιά» ανέφερε. Παράλληλα, τόνισε ότι 20 είναι τα κενά της παράλληλης στήριξης στη Ροδόπη σε σύνολο 50 κενών που υπάρχουν και σε άλλες ειδικότητες. Ειδική αναφορά έκανε στα σχολικά γεύματα που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, «με κάποιες οικογένειες να «βασίζονται», όπως είπε, «και σε αυτά».
Σύμφωνα με τον κο Μακρυγιάννη οι εκπαιδευτικοί διαμαρτυρήθηκαν για την συγκεκριμένη μορφή «αξιολόγησης», που όπως υποστήριξε πρόκειται για «κατηγοριοποίηση» για να προσθέσει «είναι ένα σύστημα που όπου έχει εφαρμοστεί θεωρήθηκε αποτυχημένο και αποσύρεται. Βλάπτει τη δημόσια εκπαίδευση γιατί προωθεί την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Δεν συνάδει με το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης».

Τέλος, ικανοποιημένος από τη συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση ανέφερε: «Είναι πολύ μεγάλη. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων έμειναν κλειστά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος