Ροδόπη – Β. Τσανίδης: Παγκόσμιο το πρόβλημα στοματικής υγείας

«Η στοματική υγεία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη συνολικότερη υγεία του ανθρώπου» τόνισε ο Βασίλης Τσανίδης πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης και μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Οδοντιάτρων εξηγώντας ότι «πέρα από το αισθητικό κομμάτι έχει αποδεχθεί πλέον ότι συνδέεται άρρηκτα με πολλά προβλήματα της γενικότερης υγείας».

Σύμφωνα με τον ίδιο όταν κανείς μιλά για στοματική υγεία, αναφέρεται ουσιαστικά στο «παζλ» συνολικά της γενικής υγείας. «Τα στατιστικά δείχνουν ότι το 90% του Παγκόσμιου Πληθυσμού κάποια στιγμή θα παρουσιάσει πρόβλημα στοματικής υγείας» ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο η στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει γενικότερες καταστάσεις της υγείας, όπως η εμφάνιση: διαβήτη, καρδιακών προβλημάτων κ.α. «Είναι κάτι που έχει παραμεληθεί τόσο από το ίδιο το άτομο, όσο και από τις κρατικές δυνάμεις» είπε εξηγώντας πώς για λόγους που σχετίζονται με την οικονομική κρίση οι πολίτες αποφεύγουν τις έγκαιρες επισκέψεις στους οδοντιάτρους.

Παράλληλα, τόνισε ότι « Η δημόσια υγεία σε ότι αφορά στην στοματική υγιεινή είναι πολύ προβληματική πράγμα που αναγνωρίζεται και από την ίδια την πολιτεία» σημειώνοντας με νόημα πως οι πολίτες «Έχουν άλλες προτεραιότητες στη ζωή τους. Εάν δεν τους πονέσει έντονα κάτι, εάν δεν χτυπήσει το καμπανάκι, όχι μόνο στη στοματική υγεία, αλλά και γενικότερα, δεν πηγαίνουν στο γιατρό. Δυστυχώς ο κόσμος έχει παραμελήσει την υγεία του. Έχει ζωτικές ανάγκες, να ταΐσει την οικογένειά του, να ζεστάνει το σπίτι του, να δει τα προβλήματα του. Δυστυχώς το θέμα της υγείας το αφήνει για την τελευταία στιγμή» σημείωσε.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης «αφού δεν υπάρχουν χρήματα και πόροι τέτοιοι που να ενισχύουν αποτελεσματικά τη θεραπεία ας δοθεί η βαρύτητα στην πρόληψη» και σημείωσε «Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία και το Υπουργείο Υγείας, έχουν στραφεί στο θέμα της πρόληψης, όπως η Τερηδόνα. Αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, την κατανάλωση οινοπνευματοδών και άλλες συνήθειες που λειτουργούν αρνητικά στην υγιεινή των δοντιών» καταλήγοντας με τη σημείωση ότι: «Ο οδοντίατρος είναι ο πρώτος που μπορεί να διαγνώσει ένα καρκίνο του στόματος , που είναι σε υψηλά επίπεδα θανατηφόρος αλλά και ιάσιμος εάν αναγνωριστεί στα πρώτα στάδια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος