Ροδόπη – Ξάνθη: Ένα ζεστό πιάτο φαγητού στα άτομα που έχουν ανάγκη – Μια παράδοση αλληλεγγύης που κρατά χρόνια

Μια μακρά παράδοση εθελοντισμού, αλληλεγγύης και προσφοράς συνεχίζεται στην Αγία Σοφία της Κομοτηνής. Παραπλεύρως του κτιρίου του Ναού, ένα ανδρόγυνο προετοιμάζει φαγητό για σαράντα πέντε άτομα ημερησίως. Σιωπηλά, άοκνα, άλλοτε έχοντας βοήθεια και άλλοτε όχι, παίρνοντας δύναμη από τα “ευχαριστώ” του κόσμου που επωφελείται.

“Ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των επωφελουμένων, εξήντα, πριν τρία χρόνια”, ανέφερε μιλώντας στο ertnews.gr εφημέριος του Ναού και σημείωσε:Ροδόπη – Ξάνθη: Ένα  ζεστό πιάτο φαγητού στα άτομα που έχουν ανάγκη – Μια παράδοση αλληλεγγύης που κρατά χρόνια «Είναι πρωτοβουλία ταυτισμένη με την ανέγερση και τη λειτουργία του Ναού».

Προηγήθηκε ένα αναγκαστικό κενό το διάστημα Ιουλίου- Αυγούστου- Σεπτεμβρίου, λόγω πενιχρών οικονομικών. Τα έξοδα της παρασκευής στηρίζονται σε προσφορές πολιτών, όχι στο παγκάρι του Ναού. Οι δωρεές και οι ενισχύσεις έλειψαν αυτό το διάστημα, οπότε η διανομή του φαγητού σταμάτησε. Τρόφιμα, αλλά και χρήματα κάθε φορά που θέλουν να μνημονεύσουν κάποιον δικό τους που έχει πεθάνει ή αντί στεφάνων στην εξόδιο ακολουθία ενός δικού τους ανθρώπου που αποχαιρετούν. Δεκάδες τέτοιες προσφορές που στήριξαν αυτή την σιωπηλή προσπάθεια χρόνια και χρόνια από το 1955 ακόμη.

Στις 3 Οκτωβρίου το ζεστό πιάτο φαγητού θα εξακολουθεί να δίνεται διαβεβαίωσε ο ιερέας σημειώνοντας ότι επωφελούνται ποικίλες περιπτώσεις ανθρώπων: Άνθρωποι μόνοι, γονείς που δεν έχουν κανέναν στο πλευρό τους, γέροντες κι ανήμποροι, παλλινοστούντες. «Δεν κοιτώ λεπτομέρειες και έγγραφα, όποιος ζητήσει ένα πιάτο φαγητό το παίρνει», σημείωσε.
Μια μεγάλη αγκαλιά στήριξης έχει ανοίξει και στη γειτονική Ξάνθη. Εκεί από το 1996 ακόμη η Μητρόπολη παραθέτει καθημερινά το δικό της τραπέζι, το τραπέζι της αγάπης, όπως το ονομάζει. Μια μεγάλη προσφορά εθελοντριών, εργασίας, οικονομική, αλλά και σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, κρύβεται πίσω από αυτή. «365 ημέρες το χρόνο εξασφαλίζεται το φαγητό για 150 άτομα», ανέφερε ο πατέρας Σωφρόνιος μιλώντας στο ertnews.gr και σημειώνοντας πως όλα ξεκίνησαν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση και αποδειχθεί η αναγκαιότητα τέτοιων κινήσεων.
Με προσφορές μικρές η μεγάλες. Με δουλειά πολλών ή λίγων εθελοντών, με τη στήριξη ανοιχτών εφημεριών και την καθοδήγηση των Μητροπολιτών τόσο στη Ροδόπη, όσο και στην Ξάνθη φωτεινά παραδείγματα αλληλεγγύης δεν λείπουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος