Σ.Δαγγουλίδης: Καλή παραγωγική χρονιά για τους δένδροκαλλιεργητές

Μια καλή παραγωγική χρονιά είναι η φετινή για τους δένδρο-καλλιεργητές της Ροδόπης από άποψη ποιότητας και ποσότητας, ωστόσο, «πονοκέφαλο» αποτελεί η συντήρηση των φρούτων και η διάθεσή τους στο καταναλωτικό κοινό.

Όπως τόνισε στο ertnews.gr ο κος Στράτος Δαγγουλίδης το κόστος παραγωγής εκτινάχθηκε κατά 50% σε σχέση με το 2021 και συμπαρέσυρε προς τα πάνω και τις τιμές των προϊόντων. Έτσι, ενώ πέρσι τέτοια εποχή ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα πωλούνταν προς 1,25 ευρώ το κιλό, φέτος πωλούνται 1,50.

Συγκομιδή από ξένα χέρια

Τον δικό του ρόλο στην άνοδο των τιμών έπαιξε και το κόστος των δυσεύρετων εργατικών χεριών. «Με 40 ευρώ το μεροκάματο για οκτώ ώρες εργασία, οκτάωρο που λόγω ζέστης δεν τηρείται, δύσκολα μπορεί κανείς να συγκρατήσει τις τιμές» είπε ο κος Δαγγουλίδης. Παρά το ικανοποιητικό μεροκάματο οι νέοι της περιοχής δύσκολα ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις των δένδρο-καλλιεργητών, έτσι εργάτες από την Αλβανία και τη Βουλγαρία συλλέγουν και φέτος την παραγωγή από τα χωράφια της Ροδόπης.

Αίτημα διαρκές των δένδρο-καλλιεργητών της περιοχής αποτελεί η στήριξη των υπευθύνων, καθώς, όπως σημειώνουν, με τις αποζημιώσεις μέσω “ΠΣΕΑ και όχι μέσω ΕΛΓΑ και το κόστος καλλιέργειας στα ύψη υπάρχει ο κίνδυνος όσοι ασχολούνται να αποθαρρυνθούν και να εγκαταλείψουν”.
φώτο αρχείο: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος