Σ. Μωραϊτης: Υποδομές για τους ελέγχους επί ελληνικού εδάφους στη δίοδο των συνόρων Αγίου Κωνσταντίνου – Ζλάτογκραντ

Για έλλειμμα σε υποδομές ελέγχου στη δίοδο των συνόρων Αγίου Κωνσταντίνου – Ζλάτογκραντ, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στυλιανός Μωραϊτης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Όπως είπε στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (12-4-2022) δέκα συνολικά χρόνια από το άνοιγμά της και δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στη δημιουργία υποδομών ελέγχου σε εκείνο το σημείο, παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια, που κατεγράφησαν από άποψη τουριστικής κίνησης.

Σ. Μωραϊτης: Υποδομές για τους ελέγχους επί ελληνικού εδάφους στη δίοδο των συνόρων Αγίου Κωνσταντίνου – ΖλάτογκραντΣύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης, πριν την πανδημία είχαν γίνει προσπάθειες και για την πάταξη του παρεμπορίου- λαθρεμπορίου. «Είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι με αποτέλεσμα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση» δήλωσε ο κος Μωραϊτης. Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι τα χρόνια της Πανδημίας η περιοχή στερήθηκε τα οφέλη από την έλευση τουριστών- επισκεπτών μέσω της διόδου.
«Είχαμε αρκετές χιλιάδες κάθε χρόνο, από Βουλγαρία και Ρουμανία, αυτό δυστυχώς το χάσαμε» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για ένα πλήγμα μεταξύ των πολλών πληγμάτων που υπέστη η ΠΕ της Ξάνθης από την πανδημία του κορονοϊού. «Γi’ αυτό το λόγο υπήρχε μια συνεχής πίεση προς το υπουργείο με θέσεις και προτάσεις να ανοίξει ξανά αυτή η δίοδος πράγμα το οποίο έγινε και ευχαριστούμε πολύ τους υπευθύνους» είπε. Χαρακτήρισε δε «ωφέλιμη» τη λειτουργία της κάνοντας λόγο για αποτελέσματα «ενθαρρυντικά» και «θετικά». Παράλληλα, σημείωσε το αδιέξοδο, που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια λέγοντας ότι: «Τα δύο τελευταία χρόνια πάθαμε συντριβή. Μέχρι το 2019 η κίνηση που σημειώνονταν ήταν σταδιακά αυξανόμενη, κάθε χρόνο και μεγαλύτερη. Χωρίς να έχουμε πολλά κρούσματα παρεμπορίου και λαθρεμπορίου».

Όπως είπε ο κος Μωραϊτης θα πρέπει να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν οι απαραίτητες υποδομές για τους ελέγχους με την παρουσία ικανοποιητικού αριθμού αστυνομικών για τη διενέργεια των ελέγχων. «Εδώ και δέκα χρόνια είναι ένας, άοπλος, εντός του βουλγαρικού εδάφους, στις υποδομές, κάνει τυπικό και όχι ουσιαστικό έλεγχο. Ζητήσαμε γι’ αυτό το λόγο να τοποθετηθεί μια μικρή υποδομή και να λειτουργεί με αρκετά και θετικά αποτελέσματα» είπε προσθέτοντας: «Από το 2010 ακούγαμε τους αντιπεριφερειάρχες να λένε ότι δεν υπάρχει χώρος, νερό και ρεύμα. Αυτά όλα θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν, δεν χρειαζόταν να φτάσουμε δέκα χρόνια μετά, ας έστηναν την υποδομή για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στις Θέρμες. Χρειάζεται πολιτική βούληση όλα τα υπόλοιπα λύνονται. Δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε δέκα χρόνια ότι δεν έχουμε νερό και ρεύμα, υπήρχε και η διάθεση της βουλγαρικής πλευράς να βοηθήσει. Πρέπει να προσέχουμε και την εικόνα και το πρεστίζ της πατρίδας. Δεν είμαστε μια χώρα τρίτη, ούτε ο φτωχός συγγενής, είμαστε στην ΕΕ από το 1981, είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, που έχουμε 40 χρόνια στην ΕΕ» ανέφερε.
Τέλος, χαρακτήρισε «πολύ καλή» τη συνεργασία με τον νυν αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, τον κο κ. Κ. Κουρτίδη, «κινήθηκε και έφεραν αποτέλεσμα οι κινήσεις του» είπε, όπως και το ενδιαφέρον της πρώην υφυπουργού, της κας Νοτοπούλου, που κατέθεσε επερώτηση με σαράντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος