Τ. Βεζυριαννίδου: 125 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια στην Κομοτηνή

Εκατό είκοσι πέντε (125) ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια έχουν καταγραφεί στην Κομοτηνή, 800 στην Αν.Μ. Θ. και 9.500 σε όλη την χώρα σύμφωνα με την καταγραφή των δήμων -όπως τους είχε ζητηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)- στις αρχές του 2021. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής η Τάνια Βεζυριαννιδου, Αρχιτέκτονας- Πρόεδρος Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Ροδόπης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», υποστήριξε ότι υπάρχουν τόσο σε περιοχές κατοικίας όσο και στο κέντρο πόλης και έχουν χρήσεις πέραν της κατοικίας, όπως είναι καπναποθήκες, καταστήματα κ.α. «Η ύπαρξη εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο πολεοδομικό κέντρο κυρίως, αλλά και σε γειτονιές, αναμφίβολα εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, ενώ επίσης δημιουργεί συνθήκες υποβάθμισης του αστικού χώρου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων», σημείωσε η κα Βεζυριαννίδου. Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελληνική πολιτεία δεν έχει προβλέψει έως και σήμερα το θεσμικό πλαίσιο, που να ρυθμίζει τα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση αυτών των κτιρίων. Κι αυτό γιατί η δυνατότητα παρέμβασης στα εγκαταλελειμμένα κτίρια μιας πόλης συνδέεται με πολύπλοκα νομικά και ιδιοκτησιακά ζητήματα.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, για να χαρακτηριστεί ένα ακίνητο ως εγκαταλελειμμένο θα πρέπει, αφενός να είναι ακατοίκητο για 15 χρόνια και αφετέρου να μη διαθέτει ενεργή σύνδεση με δίκτυα κοινής ωφέλειας τα τελευταία 10 χρόνια.

Στο ερώτημα δε εάν μπορεί ο Δήμος να παρέμβει στη διαχείρισή τους και μέχρι ποιο βαθμό, η κα Βεζυριαννίδου απάντησε ότι απουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση αυτών των κτιρίων, τις προϋποθέσεις, τους όρους και τις διαδικασίες περιέλευσης της διαχείρισής τους στο ∆ήµο. Έτσι η διαχείριση του προβλήματος εναπόκειται σε αποσπασματικές πρωτοβουλίες τόσο του Δήμου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

«Εάν o Δήμος επιθυμεί να παρέμβει, κι εδώ κρίνεται πόσο ευαισθητοποιημένη είναι η εκάστοτε Δημοτική αρχή, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να προχωρήσει μετά την καταγραφή των εγκαταλελειμμένων ακινήτων στην υιοθέτηση μιας κατάλληλης στρατηγικής διαχείρισης, αξιοποίησης και αποκατάστασης των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, όπου μέσω ορθολογικού σχεδιασμού και ιεράρχησης κριτηρίων θα επιλέξει τα εγκαταλελειμμένα κτίρια που θα διαχειρισθεί / αξιοποιήσει είτε μέσω κατεδάφισής τους είτε μέσω διατήρησής/ανάδειξής / επανάχρησής τους με σκοπό την αστική αναζωογόνηση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη», κατέληξε η κα Βεζυριαννίδου, επισημαίνοντας ως ευκαιρία να συμβεί κάτι προς αυτή την κατεύθυνση το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος