Β.Λαφτσής: Τα παιδιά με αυτισμό χρειάζονται αγάπη και στήριξη

Έκκληση ευαισθητοποίησης των φορέων, των αιρετών, αλλά και των πολιτών της περιοχής για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι ενήλικες με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή και αυτισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό & Asperger, ο κος Βαγγέλης Λαφτσής μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (1-4-2022).

Μεταφέροντας την προσωπική του εμπειρία αλλά και εκπροσωπώντας ενενήντα και πλέον γονείς σημείωσε ότι ο αγώνας τους είναι καθημερινός, 365 ημέρες το χρόνο, αδιάκοπος και διαρκής.

Ζήτησε από τους πολίτες της περιοχής να σταθούν στο πλευρό τους και με αφορμή την αυριανή (2α Απριλίου 2022), Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό ανέφερε ένα περιστατικό, στο οποίο ήταν ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας. «Σε ένα cafe οι γονείς με το αυτιστικό παιδί τους αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν γιατί το παιδί τους φώναζε και κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν σηκώθηκε να τους ζητήσει να μην το κάνουν» είπε. Μάλιστα προχωρώντας ένα ακόμη βήμα παραπάνω στάθηκε στο παράδειγμα ενός παιδιού που κάνει δεκάδες προσπάθειες με την καθοδήγηση των γονιών του, γίνεται μέλος θεατρικών, μουσικών ομάδων, συμμετέχει σε δραστηριότητες- εκδηλώσεις, πηγαίνει στο σχολείο κ.α. «αλλά», όπως είπε, «ποτέ δεν χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού του για να το ζητήσει κάποιο από τα άλλα παιδιά να κατέβει κάτω να παίξουν» παρουσιάζοντας με αυτό τον τρόπο πόσο κλειστές εξακολουθούν να παραμένουν οι κοινωνίες, οι μικρές ή μεγάλες ομάδες πολιτών, στην αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού, όποιο κι αν είναι αυτό.

Στάθηκε στον αγώνα που έκανε ο Σύλλογος ώστε να ενταχθεί ο Αυτισμός στον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού ΑμεΑ, εξήρε την προσπάθεια του κ. Χρήστου Μέτιου, του περιφερειάρχη αν.Μ.Θ. καθώς το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά (και) από την αν.Μ.Θ., χωρίς, όπως, είπε, να γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό.

Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των σχολείων, Ειδικών και Γενικών, και ενίσχυσης των δομών. Μάλιστα στάθηκε αρνητικά στην επίκληση ορισμένων ότι «δεν είναι ειδικοί», «δεν γνωρίζουν», «δεν είναι η ειδικότητά τους» για να αποφύγουν την ενασχόληση με ένα παιδί που χρειάζεται επιπλέον στήριξη. «Αγάπη χρειάζονται, αυτό μόνο, καμιά άλλη ειδικότητα, μόνο αγάπη» ανέφερε ο κος Λαφτσής. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθειά τους για την ενίσχυση των δομών που υπάρχουν αλλά και για την ικανοποίηση του αιτήματος της παράλληλης στήριξης στα παιδιά που την χρειάζονται και στα Γενικά Σχολεία.

Τέλος, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι παρά τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν γονείς που δεν κοινοποιούν το πρόβλημα των παιδιών τους, δεν αποδέχονται την ανάγκη στήριξης που έχουν, χωρίς να βοηθούν έτσι, ούτε τα ίδια παιδιά, ούτε τους εαυτούς τους.

Φωτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος