Ξάνθη – Ε. Μπατζακίδου: Έχει προκληθεί ασφυξία στον κλάδο των λογιστών

«Έχει προκληθεί ασφυξία στον κλάδο μας» δήλωσε η Πρόεδρος Φοροτεχνικών Λογιστών Ελευθερών Επαγγελματιών Ξάνθης κα Ειρήνη Μπατζακίδου προσθέτοντας πως «δεν είναι δυνατόν οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί να τρέχουν πίσω από τις προθεσμίες». Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (27-7-2021) ζήτησε ο μήνας Αύγουστος από τώρα και στο εξής να είναι κενός από κατάληκτικές ημερομηνίες και υποχρεώσεις για τους Φοροτεχνικούς- Λογιστές, αίτημα το οποίο όπως είπε αν και υποβλήθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο δεν έγινε μέχρι τώρα δεκτό.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε η κα Μπατζακίδου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ζητούσαν αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία να δοθεί ο Οκτώβριος, μετά ο Νοέμβριος η ΑΑΔΕ όρισε τον Αύγουστο «Δεν ξέρω αν ακούν αυτά που τους λέμε. Δεν ικανοποιούνται ούτε τα αιτήματα μας, ούτε, όμως, η δουλειά γίνεται» είπε η κα Μπατζακίδου εμφανώς προβληματισμένη και πρόσθεσε «Ακόμη και η παράταση για το “My data” είναι μικρή. Οι καταχωρήσεις των εσόδων και των εξόδων των επιχειρήσεων δεν βγαίνουν με 12 και 18 ώρες δουλειάς την ημέρα, δεν είναι τα γραφεία μας εταιρείες πολυπρόσωπες, αλλά οικογενειακές επιχειρήσεις με δύο, τρία και τέσσερα άτομα, πώς να ανταποκριθούν στο φόρτο και στις απαιτήσεις;» αναρωτήθηκε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης τα Υπουργεία πιέζουν για να υποβληθούν δηλώσεις γιατί υπάρχουν ευεργετήματα για κάποιες ομάδες από προγράμματα και δράσεις που “τρέχουν”. “Δεν είναι δυνατόν, όμως, να τρέχουμε πίσω από αυτές τις προθεσμίες. Στον κλάδο μας υπάρχουν άνθρωποι δεν είμαστε μηχανές, χρειαζόμαστε χρόνο για να ξεκουραστούμε και δεν το καταλαβαίνει κανένας» είπε. Μάλιστα δεν παρέλειψε να εκφράσει το παράπονό της για τους ίδιους τους πολίτες, «ακόμη και πιστοποιητικά εμβολιασμού έρχονται και τα ζητούν από τους Λογιστές. Η δουλειά του Λογιστή είναι Λογιστική. Να μάθουν να χειρίζονται κωδικούς, να παίρνουν τα πιστοποιητικά που θέλουν να πάρουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέφερε το αίτημα της ο μήνας Αύγουστος να είναι κενός από καταληκτικές ημερομηνίες. «Το εύχομαι, εύχομαι να το καταλάβουν στο Υπουργείο, αλλά δυστυχώς δεν το βλέπουν» είπε με παράπονο σημειώνοντας ότι «Από το 2011 που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές υποβολές συμβαίνει αυτό. Έχουμε ηλεκρονικο-ποιήσει τα πάντα κι όμως η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη γιατί το δημόσιο δεν μπορεί να ανακτήσει όλα αυτά τα δεδομένα. Για παράδειγμα για μικρά ποσά στις συντάξεις, αναδρομικά ποσά, ταλαιπωρούνται συνταξιούχοι-φορολογούμενοι, λογιστές και επιβάλλονται πρόστιμα και αυτό δεν είναι σωστό για ένα κράτος.»
Συνέντευξη-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος