Κομοτηνή:Παραδοσιακό σούβλισμα επέλεξε η Ροδόπη

Η Κρίση- Κρίση αλλά και η Παράδοση- Παράδοση. Κυριακή του Πάσχα σήμερα -μάλιστα με καλό καιρό- και για τους περισσότερους κατοίκους της Ροδόπης σήμανε ένα πράγμα: παραδοσιακό γλέντι γύρω από την σούβλα όπου σιγοψήνεται ο οβελίας, απολαμβάνοντας στην αρχή την μυρωδιά της τσίκνας και μεζέδες και στη συνέχεια άφθονο φαγητό και γλέντι μέχρι αργά το απόγευμα συνοδεία, σε αρκετές περιπτώσεις-παρέες, πυροβολισμών στον αέρα από τους παράτολμους μερακλήδες “για να φοβίσουν το θάνατο”, όπως δικαιολογούνται χαρακτηριστικά.

« Εκτός από τη μαστοριά που χρειάζεται η σούβλα και ο οβελίας, εξίσου σημαντική είναι και η επιλογή των κατάλληλων κρεάτων» δήλωσε ο κυρ Γιάννη που έχει ψήσει και ψήσει έξι δεκαετίες τώρα. Άλλωστε, φαγητό όλων των Ελλήνων την ημέρα της Λαμπρής δεν είναι άλλο από τον οβελία Στη σούβλα ή στον φούρνο, σκέτος ή γεμιστός, με πατάτες ή χωρίς, αποτελεί σήμα κατατεθέν του Πάσχα.

Στο ερώτημα δε: «Αρνάκι ή κατσικάκι;» ο έμπειρος κυρ Γιάννης απαντά «Κατσικάκι» χωρίς δεύτερη σκέψη και εξηγεί «Το αρνάκι έχει μια μυρωδιά πιο χαρακτηριστική που μπορεί να ενοχλεί κάποιους, ενώ στο κατσικάκι είναι λιγότερο έντονη και έχει λιγότερο λίπος σε σχέση με το αρνί». Γι αυτό και ο ίδιος ανέβηκε στα ορεινά της Ροδόπης για να αγοράσει το κατάλληλο αρνί για την οικογένειά του από ορεσίβιο κτηνοτρόφο.Αρνί και κατσίκι πάντως φέτος στο τσιγκέλι του κρεοπώλη είχαν την ίδια τιμή 8,5-9 ευρώ το κιλό. Μαζί και το παραδοσιακό κοκορέτσι, που δεν έλειψε σήμερα από κανένα τραπέζι, άλλη μεγάλη πασχαλινή αγάπη αυτή.

Κι αν νομίζει κάποιος ότι ο τρόπος του σουβλίσματος κουράζει, δεν είχε παρά να ρίξει μια ματιά στις σούβλες που επιλέχθηκαν στη Ροδόπη, οι χειροκίνητες αποτελούν είδος προς εξαφάνιση…Γιατί το Πάσχα θέλει καλοπέραση…Έτσι, σηκώθηκαν νωρίς, έβαλαν το αρνί στη σούβλα και όσο εκείνη γύριζε, εκείνοι φρόντιζαν για κάρβουνα, τσιμπολογούσαν μεζέδες κι απολάμβαναν συζητήσεις και πειράγματα φίλων και συγγενών που αντάμωσαν και φέτος γύρω από το πασχαλινό τραπέζι.
Φώτο:Αρνάκι στη σούβλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος