Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη χώρα μας και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ισχύος 204 MW, αυτό των ΕΛΠΕ, που έχει κατασκευαστεί στο χωριό Λιβερά Κοζάνης, εγκαινίασε σήμερα Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που υπεραμύνθηκε της απόφασης που είχε πάρει για την πιο γρήγορη απολιγνιτοποίηση της χώρας μας και στη στροφή της στην καθαρή ενέργεια, αλλά και την απεξάρτησή της από άλλες ρυπογόνες μορφές ενέργειας.
Όπως ανέφερε έχει δοθεί η εντολή από την Κυβέρνηση να προχωρήσουν ταχύτατα σε όλες τις απαραίτητες Νομοθετικές παρεμβάσεις για την αδειοδοτική επιτάχυνση και τη χωροταξική τακτοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ εξήρε την πρωτοβουλία που έχει πάρει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για το «Πράσινο Υδρογόνο», τη οποία όπως είπε θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, για την κριτική που ασκεί όσον αφορά στην απολιγνιτοποίηση, κατηγορώντας τον ότι όταν ήταν Κυβέρνηση η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%, ενώ δεν είχε προβλέψει κάτι για την επόμενη ημέρα. «Είναι υποκριτικό να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τον λιγνίτη όταν δεν έκαναν τίποτα να προετοιμάσουν την χώρα για την εποχή μετά το λιγνίτη» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι την επόμενη διετία θα αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη προκειμένου η χώρα να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο, ενώ επανέλαβε ότι αυτό δε θα αλλάξει σε καμία των περιπτώσεων τα όσα έχουν δρομολογηθεί για τη μεταλιγνιτική περίοδο.
«Είναι ένα προσωρινό μέτρο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η «πολιτική για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια είναι αδιαπραγμάτευτη» και θα υλοποιηθεί γιατί είναι ένα δικό του «προσωπικό στοίχημα».
Αναφερόμενος για την απόφαση αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν προβεί σε τροποποιήσεις στην ενεργειακή τους πολιτική, μετά και την ενεργειακή κρίση, ώστε εξασφαλιστούν και για τα πιο πιθανά χειρότερα σενάρια σε ότι αφορά την ασφάλεια της τροφοδοσίας τους.
Στα εγκαίνια του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων, που δημιουργήθηκε σε έκταση 4.500 στρεμμάτων και σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 920 έως 1.050 μέτρα, παρέστη και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο ορόσημο, καθώς όπως είπε «ανοίγει ένα ορατό παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον της πατρίδας μας».
«Με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει το πάρκο θα καλύπτει σχεδόν το 40% της ζήτησης όλων των νοικοκυριών της Δυτικής Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε ότι ήδη έχει δρομολογηθεί το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ, ισχύος 240 ΜW, αλλά και η επένδυση παραγωγής ενέργειας από υδρογόνο.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, στάθηκε ιδιαίτερα στη Μεταλιγνιτική περίοδο και στο σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μέσω του οποίου, όπως είπε θα διοχετευτούν προς την κατεύθυνση αυτή 7 δις ευρώ από ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους.
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του φωτοβολταϊκού πάρκου ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ΕΛΠΕ, Γιάννης Παπαθανάσης, στάθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή της περιοχής, καθώς όπως είπε, κατασκευάστηκε σε έναν Νομό που για δεκαετίες ολόκληρες τροφοδοτεί με ενέργεια την Ελλάδα, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισης, αφού τόνισε ότι με τη λειτουργία του θα εξοικονομηθούν εισαγωγές φυσικού αερίου ύψους 80 έως 100 εκ. ευρώ, επισήμανε ότι ο Όμιλος αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε 1 GW έως το 2026 και παράλληλα έως τότε θα προχωρήσει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος διυλιστηρίων κατά 50%.
Η ετήσια παραγωγή ρεύματος του φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων, στα Λιβερά Κοζάνης, που είναι μια επένδυση ύψος 130 εκ. ευρώ, είναι της τάξης των 330 γιγαβατωρών, ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει περίπου 75.000 νοικοκυριά.
Μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται σταδιακά τα 18 επιμέρους φωτοβολταϊκά, που αποτελούνται από πλαίσια διπλής όψης, έχοντας τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται και την ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλάται από το έδαφος, αναμένεται να συνδεθούν στο ΚΥΤ Καρδιάς, μέσω του κεντρικού υποσταθμού, που είναι εγκατεστημένος στο χώρο του πάρκου, όπου και μετατρέπεται η μέση τάση σε υψηλή.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος