Σήμερα αναθέτονται οι τρεις μελέτες για την επίσπευση των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών της γέφυρας Σερβίων, ώστε να δοθεί το πράσινο φως και αρχές καλοκαιριού να απομακρυνθούν τα φανάρια.
Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης υπογραμμίζοντας, πως ταυτόχρονα δημοπρατείται και η μελέτη για το σύνολο της γέφυρας, που θα δώσει επακριβώς τα προβλήματα που υπάρχουν, στα τέσσερα ανοίγματα -τα σημαντικότερα μεταξύ αυτών δύο- και στις ρωγμές που είναι εμφανής, όπως η καθίζηση του οδοστρώματος, θα ερευνηθεί από το ένα στο άλλο άκρο της η γέφυρα καθώς και από το ψηλότερο σημείο μέχρι και τα θεμέλια.
Σε ό,τι αφορά στις 3 μελέτες η πρώτη έχει να κάνει με την τοπογραφική αποτύπωση σημείων της γέφυρας, η δεύτερη με ελέγχους και η τρίτη αφορά, που θα είναι συνεργασία, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την Εγνατία Οδό και τις τεχνικές υπηρεσίες.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι έχουν προηγηθεί επισκέψεις ειδικών κλιμακίων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και την Εγνατία Οδό και υπάρχουν ήδη τα πορίσματα που αφορούν στα αίτια, που προκάλεσαν τα προβλήματα στην γέφυρα Σερβίων.
Να υπενθυμίσουμε, ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε σε μια άρθρωση του καταστρώματος της γέφυρας, το οποίο επικάθεται πάνω στους προβόλους που προεκτείνονται από τις κολώνες, που εξαιτίας του προβλήματος αρχικά ελήφθησαν τα μέτρα και ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται η κυκλοφορία, με την τοποθέτηση φαναριών στις δυο άκρες της γέφυρας και με την απόσταση των αυτοκινήτων στα 100 μέτρα τουλάχιστον κατά την διάρκεια της διέλευσης τους.
Η Γέφυρα Σερβίων αποτελεί νευραλγικό σημείο της Εθνικής Οδού Κοζάνης Λάρισας ενώνοντας την Δυτική Μακεδονία με την Θεσσαλία, είναι αδιαμφισβήτητα και το στολίδι της περιοχής όπου θα δοθεί έμφαση και στο αισθητικό κομμάτι για τουριστικούς λόγους καθώς μπορεί να αποτελέσει η περιοχή τόπο προορισμού με την Νεράιδα, τα Σέρβια, τον Ναυτικό Όμιλο το Βελβεντό και τα Πιέρια όρη στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Περιφερειακή Αρχής. Προηγούνται οι τρεις μελέτες για να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες που απαιτούνται, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα τα φανάρια, που αποτελεί και βασικό ζητούμενο των διερχόμενων οδηγών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής όλο αυτό το διάστημα, στα δύο χρόνια από τη στιγμή που εντοπίστηκαν τα προβλήματα, επεσήμανε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Αναγνώστου υπογραμμίζοντας ότι προέχει η ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών και θα πρέπει να έχουν υπομονή, έως ότου ολοκληρωθούν οι εξειδικευμένες τεχνικές εργασίες που απαιτούνται και των συμπερασμάτων, που θα προκύψουν από τις μελέτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υψηλή Γέφυρα Σερβίων εδώ και 50 χρόνια δεν έχει συντηρηθεί πλην του οδοστρώματος που και σήμερα χρειάζεται να γίνουν εργασίες, λόγω της φθοράς αλλά και κακοτεχνιών που υπάρχουν. Μελετητές και τεχνικές υπηρεσίες θα έχουν ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα τους καθώς έχουν βρεθεί στην Ιταλία τα σχέδια των γέφυρας. Από το ερχόμενο καλοκαίρι στο αρχείο των υπηρεσιών της Περιφέρειας μαζί με όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της γέφυρας θα βρίσκονται στην διάθεση των επιστημόνων.
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος