Mικρόβιο της βρουκέλλας σε μονάδα στην Σκήτη Κοζάνης

Σε καθολική σφαγή θα οδηγηθούν όλα τα βοοειδή μιας μονάδας στην Σκήτη Κοζάνης, εξαιτίας του μικροβίου της βρουκέλλας που εντοπίστηκε έπειτα από αιματολογικές εξετάσεις που πραγματοποίησαν οι κτηνίατροι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΕ Κοζάνης.

Η μονάδα έχει 60 ζώα ελευθέρας βοσκής και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων βρέθηκαν μολυσμένα από το μικρόβιο της βρουκέλλας περισσότερα από τριάντα ζώα.

Στην κτηνιατρική υπηρεσία Κοζάνης υπάρχουν υποψίες ότι συμπτώματα βρουκέλλωσης έχουν παρουσιαστεί και σε γειτονική μονάδα βοοειδών και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι απαραίτητες αιμοληψίες και στις έξι μονάδες βοοειδών που βρίσκονται στο δημοτικό διαμέρισμα στην Σκήτη Κοζάνης.

Η επανεμφάνιση του μικροβίου της βρουκέλλας έγινε ύστερα από εννέα χρόνια στην περιοχή της Κοζάνης και οι κτηνίατροι συνιστούν στους κτηνοτρόφους να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα βιοασφάλειας που έχουν προβλεφθεί από την υπηρεσία. Το μικρόβιο της βρουκέλλας μεταδίδεται εύκολα και μπορεί να μολύνει ολόκληρα κοπάδια προκαλώντας τεράστια καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο και μεγάλη οικονομική ζημιά στους κτηνοτρόφους. Οι κτηνίατροι συνιστούν ότι πρέπει να αποφεύγεται η επαφή και γειτνίαση διαφορετικών κοπαδιών κατά τη διάρκεια της ελεύθερης βοσκής και τη μεταφορά ταύρων σε μονάδες για τη διαδικασία της αναπαραγωγής.

Βρουκέλλωση ή αλλιώς μελιταίος πυρετός είναι ένα λοιμώδες νόσημα το οποίο προκαλείται από το βακτήριο της βρουκέλλας και μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως με κατανάλωση μολυσμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, ή με άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος