Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Εκπαιδευτικός ο Μιχάλης Κυράννης, είχε συμπεριλάβει στους στόχους του οι μαθητές του να γνωρίσουν την τοπική ιστορία. Πέτυχε, τελικά, να συγκεντρώσει και να δημιουργήσει μια έκθεση με πολυφωνικές αναπαραστάσεις, ένα ζωντανό περισκόπιο για την ιστορία της Καλύμνου των σφουγγαράδων, φροντίζοντας το ίδιο το σπάνιο υλικό του να «μιλά» σ΄αυτόν που θα το περιηγηθεί.
Σε ένα οικογενειακό νεοκλασικό κτίσμα, από τα πιο ωραία σπίτια των αρχών του 20ου αι, στο κέντρο του νησιού, δημιούργησε την λαογραφική και ιστορική συλλογή του που αποτελεί άλλη μια έκπληξη, όχι μόνο για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Καλύμνου. Περικλείει την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου, με τεκμήρια μοναδικά. Ένα ταξίδι στον τόπο και το χρόνο μελαγχολικό απ’ τη μια, γιατί πολλά από τα εκθέματα ανήκουν στο χτες πλέον, μα απ’ την άλλη αισιόδοξο γιατί διασώθηκαν.
«Ένα μεγάλο ξενοδοχείο που είχε ο παππούς μου Θεόφιλος Π. Λελέκης στην παραλία της Σμύρνης μέχρι το 1922 που καταστράφηκε, ήταν η αφορμή να ξετυλίξω το νήμα μιας μεγάλής έρευνας για την Κάλυμνο στη Μικρά Ασία», λέει στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο κ. Κυράννης. Καρπός της πολύχρονης έρευνά τους η αποκαλυπτική και μοναδική – τουλάχιστον για την περιοχή μας – έκθεση με θεματική την Κάλυμνο στη Μικρά Ασία, με αφορμή τα 100 χρόνια πόνου απ’ τον ξεριζωμό με την συνεργασία του Νικόλα Κουτελλά.
Μέσα από πλέον των 200 φωτογραφιών -που για πρώτη φορά παρουσιάζονται- ξετυλίγεται η στενή σχέση των Καλυμνίων με την Μ. Ασία. Οκ. Κουτελλάς σχεδίασε μάλιστα και χάρτη που εμφανίζει τα περισσότερα νησιά απέναντι από τα παράλια της Μ.Ασίας ώς ιδιοκτησίες των Καλυμνίων. «Είχαν φτάσει ώς την καρδιά της Μ.Ασίας οι συμπατριώτες μου και αναπτύσσοντας πλούσια δραστηριότητα σε πολλούς τομείς» υπογραμμίζει και προσθέτει: Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης περιλαμβάνει ακόμη και τους Καλύμνιους που υπηρέτησαν στον Ελληνικό Στρατό κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία, 1919-1922». Και όταν ξεριζώθηκαν, γέμισαν κατά χιλιάδες το νησί, που δεν τους άφησε στο έλεος του Θεού αλλά περιέθαλψε τους τραυματισμένους και βοήθησε τους κατατρεγμένους.
Η έκθεση είναι χωρισμένη σε τρία μέρη. Στο πρώτο παρουσιάζονται οι ιδιοκτησίες Καλυμνίων στη Μ. Ανατολή, οι εμπορικές σχέσεις με την Μ. Ασία, η εκκλησία η παιδεία η υγεία, η συγκοινωνία και οικονομία, πρόσωπα της εποχής και γεγονότα, η Συνθήκη των Σεβρών και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στο δεύτερο μέρος εκτίθενται χάρτες της Μ.Ασίας, χρονολόγιο εκστρατείας, Καλύμνιοι στρατιώτες και αξιωματικοί και ο Νικόλαος Πλαστήρας στο 5/42 Σ. Ε. που σήμερα βρίσκεται στην Κάλυμνο. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται στοιχεία για τη Συνθήκη της Λωζάνης, οικογένειες προσφύγων και απόγονοί τους και ενέργειες για τα προβλήματα των προσφύγων.
Παράλληλα στο Νεοκλασικό Μουσείο του Μιχάλη Κυράννη εκτίθενται οικογενειακά κειμήλια, φωτογραφίες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μια κουζίνα με όλα τα χρηστικά της αντικείμενα περασμένων αιώνων, μια κρεβατοκάμαρα, πορτραίτα αλλά και άλλα οικογενειακά κειμήλια από την καλύμνικη κοινότητα της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας όπου οι προπαππούδες του είχαν μια μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό μόλις οι συνθήκες της πανδημίας COVID-19 το επιτρέψουν.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος