Την μεγάλη σημασία που είχε για τα νησιά της Δωδεκανήσου η πραγματοποίηση στο νησί του Ιπποκράτη την Κω του ΚΒ΄ Πολιτιστικού Συμποσίου Δωδεκανήσου της Στέγης Γράμματών και Τεχνών Δωδεκανήσου από 30 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουλίου 2022 επισήμαναν τόσο οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας όσο και οι Σύνεδροι.
Στις εργασίες του Συμποσίου που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω συμμετείχαν 60 Σύνεδροι απ΄την Ελλάδα και το εξωτερικό αναπτύσσοντας θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, πολιτισμού, τέχνης που κάλυψαν όλα τα Δωδεκάνησα. Εισηγητές ήταν μεταξύ άλλων ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. κ. Ναθαναήλ, Πανεπιστημιακοί καθηγητές ,όπως ο κ. Παναγιώτης Νούτσος, Ομ. Καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας Παν/μίου Ιωαννίνων, ο κ. Μηνάς Αλεξιάδης, καθηγητής Λαογραφίας του Παν/μιου Αθηνών, η κ. Λουϊζα Χριστοδουλίδου, αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, και ο κ. Αντώνιος Δ. Πινότσης Καθηγητής Αστροφυσικής. Επίσης παρέστη ως ομιλητής ο καθηγητής Δημοσθένης Τριανταφύλλου, Διευθυντής του Γραφείου Εκπαιδεύσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Υερσέης , ένας εκ των πλέον γνωστών εκπαιδευτικών και διδασκάλων της ελληνικής γλώσσας με πολύχρονη πολύτιμη διαδρομή και υπηρεσία στην Ομογενειακή Παιδεία που ο «Εθνικός Κήρυξ» τον είχε επιλέξει ως «Εκπαιδευτικό της Χρονιάς» και του αφιέρωσε το «Περιοδικό».
Συγκίνησε η Σέρβα καθηγήτρια που φιλοξενήθηκε με προσφυγόπουλα στην Κω
Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η παρουσία της Δρ. Εθνολογίας και Ανθρωπολογίας και Δρ. Μουσικολογίας- Ερευνήτριας στο Εθνογραφικό ινστιτούτο της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών κ. Cordana Blagojevic. Hταν μέλος της ομάδας των παιδιών σερβικής καταγωγής προερχόμενα απο όλες τις εμπόλεμες ζώνες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που φιλοξένησε το 1993 η Κως . Ανέδειξε το γεγονός πως αυτό το ανθρωπιστικό έργο βοήθησε να ξεπεραστούν τα τραύματα του πολέμου στα παιδιά, καθώς και να δημιουργηθεί μια μακρόχρονη φιλία μεταξύ οικοδεσποτών και φιλοξενουμένων.
Στην Κάσο το επόμενο Συμπόσιο
΄Ολες οι ανακοινώσεις, όπως και των προηγούμενων Συνεδρίων, θα συμπεριληφθούν στον επόμενο τόμο της ΣΓΤΔ, την έκδοση του οποίου υποστηρίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο Δήμος Ρόδου η ΄Ενωση Δήμων και άλλοι φορείς. Το Συνέδριο της Κω στήριξαν η Ι.Μητρόπολις Κωου –Νισύρου, ο Δήμος Κω, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τοπικοί φορείς.
Ο Πρόεδρος της Σ.Γ.Τ.Δ κ. Μανόλης Μακρής, μιλώντας στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου δήλωσε πως «το επόμενο Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί πανηγυρικά το 2024 στο Ηρωϊκό Νησί της Κάσου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα. Θα αποτελέσει μέρος μιας σειράς δραστηριοτήτων που ετοιμάζει ο Δήμος του Ηρωϊκού νησιού.
Συνεργασία Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος με το Πανεπιστήμιο της Κύπρου
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου της Σ.Γ.Τ.Δ. ανακοινώθηκε από μέλη της Διοίκησης του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος πως η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι πλέον γεγονός.
Η συνεργασία θα εδράζεται σε θέματα που αφορούν στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης και έρευνας, με την προοπτική ίδρυσης της Διεθνούς Ιπποκρατείου Ακαδημίας. Περαιτέρω η συνεργασία θα επεκταθεί και στη σύσταση Ερευνητικής Ομάδας για την υλοποίηση μελετών, ερευνών και προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ακόμα και προγραμμάτων οργανισμών και φορέων που επιχορηγούν αυτές τις δράσεις.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος