Ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη του Πρωτογενή τομέα της Ρόδου αποτελεί η διήμερη γιορτή γαστρονομίας με βάση τη φράουλα, που ξεκινά σήμερα στο χωριό Παραδείσι και που διοργανώνει για 15η χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής «Βιλλανόβα» στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Παραδεισίου της Αγ. Μαρίνα.
Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο ΔΟΠΑΡ. Περιοχή πεδινή, ημιορεινή το Παραδείσι, στο Β/Δ τμήμα της Ρόδου ξεχώρισε ακόμη από την εποχή των Ιπποτών που την ονόμαζαν Βιλανόβα, με ιδρυτή τον Γάλλο Μεγάλο Μάγιστρο Ελιόν Βιλνέβ του Τάγματος των Ιπποτών. Οι κατοπινοί του έδωσαν το όνομα Παραδείσι, λόγω της ομορφιάς του, απαντώντας το και ως «Παραδείσιοι Κήποι», ένα μεγάλο μέρος των οποίων σήμερα καλύπτεται από τον Διεθνή Αερολιμένα «Διαγόρας» Ρόδου.
Αν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στην εποχή του ο Μάγιστρος Βιλνέβ ίσως να αξιοποιούσε και την καλλιέργεια της φράουλας στην περιοχή, όμως αυτό έγινε πολύ πολύ αργότερα. «Η καλλιέργεια της φράουλας στο Παραδείσι ξεκίνησε εδώ και περίπου σαράντα χρόνια, μετά από μετά από εδαφολογική έρευνα που έγινε σ’ ολόκληρο το νησί και διαπιστώθηκε ότι αποτελεί τον ιδανικό χώρο για να ευδοκιμήσει και να προσφέρει όλους τους χυμούς της», υποστηρίζει μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδεισίου Ρόδου «Βιλλανόβα», Γιάννης Περράκης.
«Η καλλιέργεια της φράουλας γίνεται και σε άλλα χωριά της Ρόδου όμως είναι σε όλους γνωστό ότι η ποιότητα αυτής του Παραδεισίου ξεχωρίζει», προσθέτει ο κ. Περράκης, υπογραμμίζοντας πως αυτό το γεγονός «αξιοποιήθηκε αναλόγως δίνοντας την ευκαιρία να αναδειχθεί μέσω του Φεστιβάλ το φρούτο αυτό «της καρδιάς», λόγω του σχήματος του, από το οποίο ζουν πολλές οικογένειες».
«Εδώ πίνουμε κοκτέϊλ της ντόπιας φράουλας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας ο κ. Περράκης μας λέει ότι στο διήμερο αυτό οι φίλοι της φράουλας του Παραδεισίου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους παραγωγούς φράουλας και να προμηθευτούν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Βιλαβόνα» γλυκά και cocktail που έφτιαξαν τα μέλη του, με βάση τη φράουλα. «Στη Ρόδο, η πλειοψηφία των μπαρ προσφέρει στους επισκέπτες μας κοκτέιλ από φράουλα Ροδίτικη, ενώ και αρκετά ξενοδοχεία την έχουν συμπεριλάβει στα μενού των εδεσμάτων τους. Τα ζαχαροπλαστεία επίσης της Ρόδου προσφέρουν δημιουργίες με ροδίτικες φράουλες», τονίζει ο κ. Περράκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του διότι μετά από δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, το φεστιβάλ αποκτά ξανά την αίγλη του αποκτώντας νέους φίλους απ’ όλο τον κόσμο.
Αυτό το διήμερο, με είσοδο δωρεάν, θα εμφανιστούν χορευτικές ομάδες από χωριά της Ρόδου, όπως τα Μάσσαρι, την Έμπονα, την Κρεμαστή, τα Μαριτσά και Παραδείσι, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική από τον Γιώργο Παραγυιό. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 7 Μαΐου από τις 5 το απόγευμα και την Κυριακή 8 Μαΐου από τη μία το μεσημέρι.
Φιλοδοξία του Συλλόγου μας είναι «να βοηθήσουμε τους παραγωγούς της περιοχής μας να αναδείξουν το αποτέλεσμα του κόπου τους και να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο κοντά στο φρούτο αυτό που, καλλιεργούμενο στην περιοχή μας αποκτά τη δική του ταυτότητα”, καταλήγει ο κ. Περράκης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος