“Ο Συμαίος που έχει καθηλώσει ώς σήμερα του Ευρωπαίους Επιστήμονες, σε θέματα παλαιογραφίας αποκαθίσταται επι τέλους” λέει στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου ο συγγραφέας Νικολός Βασ. Φαρμακίδης, αναφερόμενος στον ιδιοφυή συμπατριώτη του, η βιογραφία του οποίου κυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε βιβλίο με τον τίτλο ” Κωνσταντινος Σιμωνίδης – μια ασυμβίβαστη ιδιοφυϊα 1820-1867″.
“Αν και έχουν περάσει τόσοι αιώνες ακόμη πολλοί ερευνητές προσπαθούν να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό», όπως τον αποκάλεσε ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της εποχής του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα” προσφθέτει ο κ. Φαρμακίδης. Μάλλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά πως “ένα από τα έργα του Σιμωνίδη είναι ο λεγόμενος «Πάπυρος του Αρτεμίδωρου». Αγοράστηκε στις αρχές του 21ου αιώνα έναντι 2.750.000 ευρώ και έχει εκτεθεί από το 2006 ως έργο του Αρτεμίδωρου (2ος αιώνας μ.χ.) στο Αιγυπτιακό μουσείο του Τορίνο, δημιουργώντας στην Ιταλία ένα τεράστιο σκάνδαλο, πολιτιστικό και οικονομικό”
Απο τη Σύμη στις Ακαδημίες της Ευρώπης
Ο Κωνσταντίνος Σιμωνίδης γεννήθηκε στη Σύμη πριν δύο αιώνες και πέθανε στην Αλεξάνδρεια. Εξειδικεύτηκε στην παλαιογραφία, δηλαδή στην έρευνα της εξέλιξης της γραφής και των τύπων μέσα στο χρόνο. Οι γνώσεις του ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερες από οποιουδήποτε της εποχής του. Κοιτώντας ένα χειρόγραφο, μπορούσε να καταλάβει ποιο αιώνα γράφτηκε και σε ποιο μέρος του τότε κόσμου και βέβαια αν ήταν αυθεντικό ή όχι, όσο παλιό και αν ήταν. Οι τεράστιες αυτές γνώσεις, που την εποχή του ήταν αναγκαίες σε πολλούς, γιατί τα χειρόγραφα ήταν οι μοναδικές πηγές γνώσης της εποχής του, του άνοιξαν τις πόρτες των Ακαδημιών της Ευρώπης.
“Η Σύμη την εποχή αυτή είχε ένα σύστημα μόρφωσης πολύ υψηλό και οι Λόγιοι της εποχής χαρακτήριζαν τη Σύμη ως τη «Μπολόνια» του Ελληνικού χώρου. Οι δάσκαλοι, που ήταν κατά κανόνα Συμαίοι, ήταν πολύ γνωστοί και περιζήτητοι στον Ελληνικό χώρο. Εκεί ξεκίνησε τις σπουδές του ο Σιμωνίδης και στη συνέχεια σπούδασε κοντά στους μεγάλους δασκάλους του γένους. Όμως αυτοί που του έμαθαν την παλαιογραφία αργότερα ήταν οι Συμαίοι δάσκαλοι στο Άγιο Όρος” προσθέτει ο συμαπτριώτης του συγγραφέας.
Για τον Σιμωνίδη γράφτηκαν και γράφονται ακόμα σήμερα δεκάδες βιβλία. Πολλοί ερευνητές προσπαθούν να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό», όπως τον αποκάλεσε ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της εποχής του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ένα από τα έργα του Σιμωνίδη είναι ο λεγόμενος «Πάπυρος του Αρτεμίδωρου». Αγοράστηκε στις αρχές του 21ου αιώνα έναντι 2.750.000 ευρώ και έχει εκτεθεί από το 2006 ως έργο του Αρτεμίδωρου (2ος αιώνας μ.χ.) στο Αιγυπτιακό μουσείο του Τορίνο, δημιουργώντας στην Ιταλία ένα τεράστιο σκάνδαλο, πολιτιστικό και οικονομικό.
“Εκτός από τη συναρπαστική ζωή του Σιμωνίδη το βιβλίο περιγράφει και τη Σύμη δίνοντας στον αναγνώστη να καταλάβει το επίπεδο της μόρφωσης των Συμιακών και την κοινωνία τους την εποχή που το νησί μεγαλουργούσε σε πολιτικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο. Δηλαδή τη Σύμη, όπως θα μπορούσε να την φανταστεί κανείς βλέποντας την να απλώνεται γαλήνια πάνω στα απότομα βράχια της” καταλήγει ο Νικολός Φαρμακίδης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος