Συνεχείς είναι και σήμερα, τέταρτη μέρα, οι αναζωπυρώσεις στην μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο. Το βράδι της Κυριακής 24 Ιουλίου, οι αρχές έδωσαν εντολή εκκένωσης για όσους είχαν μείνει στο χωριό Δαδιά, μετά την χθεσινή προληπτική εκκένωση ηλικιωμένων και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Για τέταρτη συνεχή νύχτα, ένα από τα ωραιότερα παρθένα δάση της Ευρώπης παραδίδεται στις φλόγες. Το μέτωπο της φωτιάς έχει μήκος περίπου 15 χιλιόμετρα. Μια αναζωπύρωση τις τελευταίες ώρες της Κυριακής, λόγω του νότιου ανέμου, είχε σαν αποτέλεσμα οι φλόγες που κατακαίουν το δάσος της Δαδιάς να πλησιάσουν και πάλι το ομώνυμο χωριό, από όπου οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να φύγουν.
Απειλούνται οι εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης του δάσους της Δαδιάς, αλλά και ξενοδοχειακή μονάδα που ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι φλόγες βρίσκονται κοντά στην τελευταία αντιπυρική ζώνη και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη να μην περάσει από εκεί η φωτιά, καθώς ο οικισμός βρίσκεται ακριβώς δίπλα.
Ένα δεύτερο μέτωπο απείλησε χθες το μοναστήρι της Παναγίας, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά, με την φωτιά να βρίσκεται και σήμερα πολύ κοντά στην μονή, από όπου σήμερα αφαιρέθηκαν τα τιμαλφή και οι εικόνες.
Κάτω από αντίξοες συνθήκες, πυροσβέστες και υλοτόμοι αγωνίζονται να διευρύνουν τις αντιπυρικές ζώνες, καθώς τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει να επιχειρούν μετά την δύση του ηλίου.
Η αντιπυρική ζώνη που δημιούργησαν και επέκτειναν χτες μηχανήματα του στρατού, των δήμων αλλά και ομάδες υλοτόμων, βρίσκεται 300 μέτρα από την Δαδιά και είναι αυτή που χωρίζει το χωριό από την καταστροφική “μανία” της φωτιάς.
Τα εναέρια μέσα έκαναν κατά την διάρκεια της ημέρας συνεχείς ρίψεις, εκμεταλλευόμενα την άπνοια που επικρατούσε νωρίτερα, όμως το νερό είναι δύσκολο να φτάσει σε βάθος, καθώς στο παρθένο δάσος, λόγω απουσίας ανθρώπινης παρουσίας για δεκαετίες, υπάρχει στρώμα με πευκοβελόνες και εύφλεκτη ύλη πάχους ενός μέτρου.
Στην περιοχή επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, πάνω από 300 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων, εθελοντές πυροσβέστες και οχήματα του Ερυθρού Σταυρού. ΣΤο Γ’ Σώμα Στρατού συμμετέχει με μηχανήματα έργου και δυνάμεις τις 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.
Την υφιστάμενη κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την πυρκαγιά, παρουσίασαν οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, που επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. Στο κέντρο ενημέρωσης της μονάδας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς συζητήθηκαν οι προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και ακολούθησε επιχειρησιακή σύσκεψη στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Ολύμπος”.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο οποίος μετέχει στο κυβερνητικό κλιμάκιο, δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης: «Το δασικό οικοσύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας για τη χώρα και βεβαίως για ολόκληρη την Ευρώπη γι’ αυτό έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη, ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του εθνικού πάρκου».
Η καταστροφή είναι ήδη μεγάλη για 205 είδη σπάνιων πουλιών, μερικά από τα οποία έχουν εκεί την μοναδική στα Βαλκάνια αποικία τους. Στο δάσος ζουν πολλά είδη σπάνιας πανίδας και χλωρίδας που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα στο οικοσύστημά τους. Οι ταΐστρες ων πουλιών έχουν καεί ολοσχερώς και αυτά έχουν μεταναστεύσει σε πιο πεδινές περιοχές, ενώ τα ζαρκάδια έχουν κινηθεί προς τα Πομακοχώρια για να ξεφύγουν από τις φλόγες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος