Μια αθλητική γιορτή φιλοξενήθηκε την Δευτέρα 16 Μάϊου στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών όπου οι μαθητές γνώρισαν το παιχνίδι Run and Out και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, και να θαυμάσουν τον «Δράκο» του Ελληνικού μπάσκετ Παναγιώτη Γιαννάκη.
Το Run and Out είναι το άθλημα που ενθουσιάζει τους μαθητές και τους ”βραβεύει” για την εφευρετικότητα τους. Ένα παιχνίδι που το γέννησε η βροχή των Ιωαννίνων, το αγκάλιασε η Ελλάδα κι απέσπασε Ευρωπαϊκό βραβείο.
Το άθλημα ξεκίνησε τυχαία το 2009, κατά τη διάρκεια του μαθήματος της γυμναστικής. Εμπνευστής του παιχνιδιού ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Μιχάλης Μερτζιανίδης ο οποίος με τους μαθητές του δημιούργησαν το ”Run and Out”, παίζοντας ένα συνδυασμό αθλημάτων με κανόνες που διαμορφώθηκαν σταδιακά με τις παρεμβάσεις και τις υποδείξεις όσων συμμετείχαν στο παιχνίδι.
Ο πρώτος αγώνας του σχολείου είχε ένθερμο κοινό 1.000 ατόμων και στην πορεία διαδόθηκε και σε άλλα σχολεία της πόλης, όπου διδάχθηκαν οι κανονισμοί και μετατράπηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, κύριο παιχνίδι των μαθητών εντός και εκτός του σχολικού προαυλίου.
Πως παίζεται το Run and Out
Οι δύο ομάδες κατεβάζουν αρχικά 12 παίκτες στο γήπεδο. Η κάθε μία παίζει μία φορά άμυνα και μία επίθεση και αυτό ολοκληρώνει ένα game (σύνολο παιχνιδιού, τρία games). Σκοπός των επιθετικών είναι να τρέξουν όλη την απόσταση από τη μία γωνία του γηπέδου στην άλλη (σε τετράγωνο) για να κάνουν run, ενώ της άμυνας να τους ”κάψει” και να τους βγάλει εκτός (out).
Σε κάθε γωνία υπάρχουν βάσεις (σύνολο τέσσερις), που αποτελούν ασφάλεια για την επίθεση, ενώ η άμυνα προσπαθεί να κάψει τους επιθετικούς είτε ακουμπώντας την μπάλα σε βάση, την ώρα που οι επιθετικοί τρέχουν πάνω στις γραμμές, είτε χτυπώντας τους με αυτήν.
Ο Μιχάλης Μιχάλης Μερτζιανίδης μιλώντας στην ΕΡΤ περιγράφει το Run&Out ως παιχνίδι αντίληψης κυρίως και όχι αθλητικής ικανότητας. «Τα παιδιά είναι προσεκτικά και συγκεντρωμένα όταν παίζουν, γιατί γνωρίζουν ότι κάθε κίνησή τους μετράει. Επίσης, υπάρχουν ποινές, αυστηρές: κίτρινη, πορτοκαλί, κόκκινη κάρτα. Δεν κουνιέται φύλλο δηλαδή. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα κερδίζει. Όλα τα μετάλλια και τα διπλώματα είναι ίδια για όλους, είτε κερδίσουν είτε χάσουν. Μας νοιάζει να περνάμε καλά και γι’ αυτό μένει τόσο καιρό γιατί το αγαπάνε τα παιδιά».
Το παιχνίδι βραβεύτηκε από τη European Fair Play Movement που φέρει την υπογραφή του διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, καθώς η συγκεκριμένη επιτροπή λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΔΟΕ. Οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις είναι πολλές, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερο έπαθλο από τη χαρά που βλέπεις στα προσωπάκια των παιδιών.
Ο Π. Γιαννάκης μοίρασε χαμόγελα υπέγραψε αυτόγραφα
Παράλληλα οι μαθητές του 12ου Δημοτικού σχολείου Πατρών γνωρίσαν την Αρχαία Ολυμπία, μέσω του “History through gaming project” και απολαύσαν τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος ταξίδεψε στη Πάτρα μόνο και μόνο για να βρεθεί κοντά στα παιδιά . Ο δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης, ως παίκτης το 1987 και ως προπονητής το 2005, υπέγραψε δεκάδες αυτόγραφα και μίλησε στους μαθητές, συμβουλεύοντας τους να ακολουθήσουν το όνειρο τους όπως έκανε κι αυτός ξεκινώντας από τη Νίκαια για να κατακτήσει με μια μπάλα όλο τον κόσμο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος