Τρίπολη: Πενθεί όλος ο ελληνικός πολιτισμός με την απώλεια της Άννας Συνοδινού

Έφυγε απ’ τη ζωή, η σπουδαία ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και ειδικά της αρχαίας τραγωδίας, Άννα Συνοδινού.

Η Άννα Συνοδινού, γεννήθηκε στο Λουτράκι Κορινθίας, το 1927 και η οικογένειά της καταγόταν απ’ την Αμοργό. Φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1948, με το έργο του Ροστάν ” Σιρανό Ντε Μπερζεράκ”, που είχε σκηνοθετήσει ο τεράστιος Δημήτρης Ροντήρης.
Συνεργάστηκε με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Αρκάδα Μίμη Φωτόπουλο και τον Νίκο Χατζίσκο, στο ελεύθερο θέατρο. Δίπρεψε δίπλα στην μεγάλη Κατίνα Παξινού, τον ανεπανάληπτο Αλέξη Μινωτή και τον μοναδικό Θάνο Κωτσόπουλο, σε αρκετούς πρωταγωνιστικούς ρόλους της αρχαίας τραγωδίας, αλλά και του νεώτερου κλασικού ρεπερτορίου.
Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, ενώ είχε ιδρύσει τον θίασο ”Ελληνική Σκηνή”. Στην περίοδο της δικτακτορίας, διέκοψε την δράση της, ενώ είχε προβλήματα απ’ την Χούντα. Έκανε σπουδαίες ερμηνείες σε διάφορες τραγωδίες του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και του Κρατικού Βορείου Ελλάδας.
Αφοσιώθηκε και στην πολιτική, αφού εξελέγη βουλευτής Αθηνών με τη Ν.Δ. αρκετά χρόνια και διατέλεσε και Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών. Εισηγήθηκε διάφορα νομοσχέδια, ενώ έδωσε ”μάχη” για να ενταχθούν τα μαθήματα της θεατρικής παιδείας και της καλλιτεχνικής δράσης, στα σχολεία.
Στήριξε πολλά θεσμικά αιτήματα των ηθοποιών και ίδρυσε την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης. Είχε ασχοληθεί και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έκανε πολλές παραγωγές για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ενώ δίξαξε σε πολλές θεατρικές σχολές. Συγχρόνως, είχε και αξιόλογο συγγραφικό έργο. Πήρε την διεθνή αναγνώριση, αφού τιμήθηκε για την καλλιτεχνική της προσφορά από διάφορα κράτη.
Η ΕΡΤ Τρίπολης, μέσα απ’ την σημερινή της εκπομπή ΕΡΤ ΠΑΝΤΟΥ, θα κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στην ανεπανάληπτη Άννα Συνοδινού.

φωτό:wikipedia

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος