Αλλαγές στη λειτουργία των λαϊκών-Προτάσεις της Θεσσαλικής Ομοσπονδίας

Αλλαγές στη λειτουργία των λαϊκών αγορών φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που χθες δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Δημ. Παπαδημητρίου και το Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη. Στη χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα παρόντες ήταν και εκπρόσωποι της Θεσσαλικής Ομοσπονδίας παραγωγών λαϊκών αγορών, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του συλλόγου παραγωγών λαϊκών αγορών Μαγνησίας, Απόστολος Τσακανίκας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο κ. Τσακανίκας επισήμανε ότι σε βασικές γραμμές το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως “αυτό που αντιληφθήκαμε είναι ότι στην πραγματικότητα στήθηκε με βάση τις προτάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και για την ώρα δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις της περιφέρειας.

Στις βασικές αλλαγές που προτείνονται είναι η λειτουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, μιας ηλεκτρονικής βάσης όπου θα καταγραφούν όλοι οι αδειούχοι πωλητές, είτε είναι παραγωγοί είτε επαγγελματίες, τα είδη και οι ποσότητες που διακινούν και τα πρόστιμα που ενδεχομένως τους επιβάλουν.
Το ΟΠΣ θα έχει μητρώο αδειών, μητρώο ελέγχων-προστίμων και λαϊκών αγορών. Για πρώτη φορά θα υπάρχει επίσημη εικόνα για το υπαίθριο εμπόριο και όσους δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Τροποποιήσεις έρχονται στο καθεστώς της αδειοδότησης των παραγωγών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές και στο λοιπό υπαίθριο εμπόριο. Οι παραγωγοί θα αδειοδοτούνται από τους δήμους κατοικίας τους αποσαφηνίζοντας το προηγούμενο θολό τοπίο της αδειοδοτούσας αρχής. Παραμένει σε ισχύ η διάταξη πως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη η έκδοση και ανανέωση αδειών θα γίνεται από τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αντίστοιχα.
Επιπλέον, άδεια παραγωγού θα μπορούν να παίρνουν, εκτός από τους επαγγελματίες αγρότες, αγροτικοί και γυναικείοι συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών.
Για πρώτη φορά άδειες παραγωγού θα έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν και φυσικά πρόσωπα που παράγουν είδη λαϊκής τέχνης, κοσμήματα, καλλιτεχνήματα και λοιπά έργα πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Για αυτούς δεν θα επιτρέπεται η δραστηριοποίηση στις λαϊκές αγορές.

Καταργείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση στις λαϊκές αγορές, εφόσον ο παραγωγός αναπληρώνεται από τη σύζυγο ή τα τέκνα.

“Εμείς προτείναμε να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο γραφείο λαϊκών αγορών είτε στην Περιφέρεια είτε στο δήμο και τα χρήματα που θα εισπράττονται να γυρίζουν στο χώρο της λαϊκής. Δηλαδή να καλύπτονται ανάγκες καθαριότητας, τουαλέτες, σεκιούριτι, αναβάθμιση των λαϊκών αγορών ομοιομορφία και προβολή. Μας είπαν ότι αποδέχονται την πρόταση, αλλά απομένει να δούμε αν θα ισχύσει αυτό”, επισήμανε ο κ. Τσακανίκας.

Επιπλέον η Θεσσαλική Ομοσπονδία πρότεινε να μην καταργηθεί το ημερήσιο τέλος και να γίνει μηνιαία η αποζημίωση καθώς οι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το ποσό. Όμως δεν έγινε αποδεκτό και απλά προτάθηκε να πληρώνουν το 80% του τέλους.

Ζητήθηκε επίσης στα προϊόντα που μπορούν να πωλούν οι παραγωγοί και αναγράφονται στην άδεια να συμπεριληφθούν και τα άγρια χόρτα.

Οι έλεγχοι για τις άδειες παραγωγών αγροτικών προϊόντων θα γίνονται εκ των υστέρων και δειγματοληπτικά. Αφού ο αγρότης θα υποβάλλει τα δικαιολογητικά του, θα παίρνει την άδεια, και στη συνέχεια θα γίνονται αυτοψίες (στις δηλωθείσες γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους) για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει η παραγωγή των προϊόντων που δηλώνονται.

Προτεραιότητα κατά 60% θα δίνεται στις ευπαθείς ομάδες όπως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κλπ. και κατά 40% σε ανέργους. Ωστόσο η αδειοδότηση όπως και η κατανομή θέσεων στις αγορές θα γίνεται με σύστημα μοριοδότησης λαμβάνοντας υπόψη και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Πράσινα ταμπελάκια στους πάγκους τους, με τα ονοματεπώνυμά τους θα φέρουν οι παραγωγοί και μπλε οι επαγγελματίες πωλητές.

Τάξη επιδιώκεται να μπει και στις λεγόμενες εμποροπανηγύρεις, κυριακάτικες, χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές. Οι δήμοι είναι αρμόδιοι ώστε να θεσπίσουν κανόνες λειτουργίας και αδειοδότησης. Τίθενται σαφή χρονικά όρια λειτουργίας αυτών των αγορών.

Στα πρότυπα λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθιερώνεται και σε αυτές τις αγορές η μείωση ή και η απαλλαγή προστίμων σε όσους παραβάτες συνεργαστούν με τις αρμόδιες Αρχές, συμβάλλοντας στη διερεύνηση υποθέσεων που έχουν να κάνουν με παράνομη ή παράτυπη διακίνηση εμπορευμάτων, φοροδιαφυγή και διαφθορά στον χώρο των υπαίθριων αγορών.
• Καθιερώνονται 28 κατηγορίες προστίμων. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου κατηγοριοποιούνται 28 παραβάσεις στο υπαίθριο εμπόριο με χρηματικά πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως και 3.000 ευρώ αλλά και με κυρώσεις όπως προσωρινή αλλά και οριστική ανάκληση της άδειας.

“Πράγματι τα πρόστιμα μειώθηκαν αλλά ζητήσαμε να δίνεται και μία δεύτερη ευκαιρία όταν ένας μικροπωλητής παρανομήσει. Δηλαδή να πληρώσει το πρόστιμο, αλλά να μην ανακαλείται η άδεια και δεν μπορεί να εργαστεί. Αν επαναλάβει την παράβαση, τότε να του αφαιρείται η άδεια” εξήγησε ο κ. Τσακανίκας.

Καθιερώνονται οι αγορές χωρίς μεσάζοντες
δίνοντας την πρωτοβουλία διοργάνωσης σε ενώσεις πολιτών και ΚΟΙΝΣΕΠ.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
1 άδεια λαϊκής αγοράς ανά 20 μέλη δικαιούται κάθε αγροτικός συνεταιρισμός, ομάδα ή οργάνωση παραγωγών και όχι παραπάνω από 10 άδειες.
3.000 ευρώ είναι το πρόστιμο για την έλλειψη άδειας σε λαϊκές αγορές και ταυτόχρονη ενημέρωση του δήμου για τυχόν διεκδίκηση των δικαιωμάτων του από τη χρήση χώρου.
3 μήνες στέρησης της άδειας και ενημέρωση και της οικείας ΔΟΥ για όσους δεν χρησιμοποιούν ταμειακή μηχανή.
2.000 ευρώ και προσωρινή ανάκληση της άδειας για ένα έτος σε όσους παραγωγούς κάνουν ψεύτικες δηλώσεις για παραγόμενες ποσότητες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος