“Το γεγονός ότι η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ενέκρινε να γίνουν με ΣΔΙΤ Δικαστικά Μέγαρα μεταξύ των οποίων και το νέο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και γρήγορη εξέλιξη για να κατασκευαστεί”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος.
Ειδικότερα έφερε ως παράδειγμα δικαστικά μέγαρα στη χώρα που ενώ εντάχθηκαν σε ΣΔΙΤ κανένας επενδυτής δεν ενδιαφέρθηκε να τα κατασκευάσει. Επίσης τόνισε πως δεν υπάρχει μελετητική ωριμότητα.
“Η εκτίμησή μου είναι ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη, πέρα και ανεξάρτητα από τη διαφωνία μου με την επιλεγείσα χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, δεν σημαίνει μια γρήγορη εξέλιξη της κατασκευής του, δεδομένων των προβλημάτων χρηματοδότησης που φαίνεται να υπάρχουν για το σύνολο των Δικαστικών Μεγάρων που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Όσον αφορά ειδικότερα στο ΣΔΙΤ Δικαστικών Μεγάρων της Κεντρικής Ελλάδος, εκτιμώ ότι βρισκόμαστε ακόμη σε σχετικά πρώιμο – ανώριμο στάδιο, όσον αφορά στη μελέτη του φυσικού τους αντικειμένου. Με βάση την παραπάνω εκτίμησή μου, βρισκόμαστε ακόμα αρκετά μακριά από ένα ώριμο στάδιο, δηλαδή ένα στάδιο που θα επιτρέψει την πρόσκληση ενδιαφερομένων επιχειρήσεων για την κατασκευή των Δικαστικών Μεγάρων του Συγκεκριμένου ΣΔΙΤ”, δήλωσε.
Όπως τόνισε ο ίδιος, “αν η πόλη με έναν μαγικό τρόπο ήθελε να κάνει μια απείρως καλύτερη πρόταση χωροθέτησης, δεν θα ήταν πρόβλημα η ένταξη του έργου στο ΣΔΙΤ. Το φυσικό αντικείμενο στα ΣΔΙΤ αλλάζει και είναι θέμα διοικητικών επιλογών. Μέχρι να δημοπρατηθεί ένα έργο σε συγκεκριμένη χωροθέτηση, μπορεί να υποστεί αλλαγή ακόμη και σ’ αυτό το κρίσιμο στοιχείο”. Προέβλεψε επίσης πως δεν υπάρξει δημοπράτηση του νέου δικαστικού μεγάρου στην παρούσα κυβερνητική θητεία.
Τέλος τόνισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έπρεπε να έχει ζητήσει τη γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου για τη χωροθέτηση στην οδό Ύδρας, όμως δεν το έπραξε.
“Θα κάνω υπομονή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και θα περιμένω από το Υπουργείο να ζητήσει την προσυπογραφή της έκθεσης καταλληλότητας του οικοπέδου στην οδό Ύδρας από τον Δικηγορικό Σύλλογο. Αν δεν υπάρξει τέτοια διαδικασία, θα γίνει το δημοψήφισμα, ακριβώς στο επίπεδο της έκφρασης των δικηγόρων του Βόλου, πέρα και ανεξάρτητα από το αν θα έχει καμία χρηστική σημασία αυτό. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι πολύ συγκεκριμένο και προσδιορίζεται από την πρόταση χωροθέτησης «Συμφωνείτε ή όχι με τη χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου στη συγκεκριμένη θέση στην οδό Ύδρας στη Νεάπολη Βόλο;».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος