Επιφυλάξεις Ι. Αποστολάκη για το θέμα του υδραργύρου στο νερό της Αγριάς – ΔΕΥΑΜΒ: Επάρκεια νερού

Για επάρκεια νερού στην Αγριά κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΜΒ καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μεταφοράς νερού από την γεώτρηση “Αρμαγέικο” που βρίσκεται στα Πλατανίδια και πραγματοποιήθηκαν οι τελικές υδραυλικές δοκιμές και οι δοκιμές τηλεπαρακολούθησης και τηλελέγχου.

Το σύστημα απονιτροποίησης δεν έχει όμως ακόμη λειτουργήσει για την συγκεκριμένη γεώτρηση. «Δεν αποτελούν λύση οι γεωτρήσεις» επισημαίνει ο Νικήτας Μυλόπουλος, καθηγητής μηχανολογίας στο Π.Θ. ενώ ο Ιάσονας Αποστολάκης της παράταξης «Μαζί για το Βόλο», εκφράζει αμφιβολίες για το αν οι πολίτες θα πίνουν ποιοτικό νερό λόγω και του χειρισμού από τη ΔΕΥΑΜΒ του θέματος της ύπαρξης υδραργύρου στη γεώτρηση Τρύπιο Λιθάρι 2.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι η Διεύθυνση Υγείας ενημέρωσε τη ΔΕΥΑΜΒ από τις 30 Μαρτίου 2021 ότι η κατάσταση στη συγκεκριμένη γεώτρηση χειροτερεύει, και ότι σταδιακά αυξάνεται το όριο του υδραργύρου στο νερό. Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Υγείας απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος για το θέμα του νερού στην Αγριά, επιβεβαιώνοντας ότι από 30 Μαρτίου είχε ενημερώσει τη ΔΕΥΑΜΒ. Επιπλέον η ίδια η επιχείρηση απάντησε στα ερωτήματα του Ι.Σ.Μ. με άλλο έγγραφο το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ. (Σημειώνεται ότι συνεδρίασε και η επιστημονική επιτροπή φορέων της Μαγνησίας για το θέμα του νερού της Αγριάς και ενημερώθηκε σχετικά, όμως δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετική ανακοίνωση).

«Πότε υπήρξε η πρώτη ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ για εύρεση υδραργύρου πολύ πάνω από το όριο; Στις 19 Μαΐου. Για τις 50 μέρες για τις οποίες υπήρξε αυτό το κενό ποιος θα απολογηθεί; Για το ότι έχουμε μαρτυρίες κατοίκων της Αγριάς που λένε ότι βγήκε η ανακοίνωση, αλλά ξέρετε δε διαβάζουν όλοι εφημερίδες και χρειάζεται μια πολύ δυνατή εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου σε τέτοιες περιπτώσεις; Υπάρχουν λοιπόν άνθρωποι που λένε ότι εμείς μέχρι και αρχές Ιουνίου, δλδ άλλο ένα 12ήμερο μετά και μάλιστα επαγγελματίες, μπορεί να έπλεναν οπωροκηπευτικά με το νερό αυτό».

Ο κ. Αποστολάκης ζήτησε να γίνει επιδημιολογική μελέτη για να διαπιστωθεί αν τελικά πολίτες κατανάλωσαν νερό με υδράργυρο.

Επιπλέον ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν υλοποίησε αυτά που υποσχέθηκε στους πολίτες της Αγριάς καθώς δίνει νερό από γεώτρηση στα Πλατανίδια που έχει νιτρικά.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μυλόπουλος είπε και στη χθεσινή εκδήλωση στην Αγριά για το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ότι πρέπει να καταργηθούν οι γεωτρήσεις ώστε για κάποιες δεκαετίες να ηρεμήσει ο υδροφόρος ορίζοντας και να υπάρξει δυνατότητα να δοθεί καλής ποιότητας νερό από γεωτρήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος